Санкциите срещу Русия намалиха с 40 на сто стокообмена

Санкциите срещу Русия намалиха с 40 на сто стокообмена | StandartNews.com

За първото полугодие на годината стокообменът между България и Русия е намалял с 40 на сто спрямо същия период на миналата година. Това съобщи пред журналисти председателят на Българо-руската търговско-промишлена палата Желю Добрев. От понеделник в рамките на няколко дни БРТПП за пореден път е домакин на форум, в който участват представители на търговско-промишлени палати от пет руски области - Калининградска, Тюмен, Урал, Курск и Ростов на Дон, както и фирми и предприемачи от тези региони. "Нашата палата остана единственият посредник, който въпреки санкциите продължава да поддържа икономическите отношения и да помага на бузнеса" - отбеляза Добрев.

Общо от петте руски области в Албена, където се провежда форума участват и 70 предприемачи, като Добрев изрази надежда форумът да доведе до сключаването на договори за партньорство. Той не отрече, че наложените санкции срещу Русия имат отрицателен ефект и заяви, че за шестмесечието стокообменът между двете страни е спаднал с 40 на сто, спрямо същия период на м.г., а вносът ни от Русия е намалял с 28 %. "Най-много пострада фармацевтичната ни промишленост спадът на износ на български лекарства за Русия за първите 6 месеца е с 49.5 на сто по-малко, спрямо първото шестмесечие на 2014 г. По-малко е и износът ни на мебели, вино, трикотажни изделия, фризери, хладилници - стоки, които традиционно присъстват на руския пазар" . коментира още Добрев и допълни, че тази година единствено ръст страната ни отчита в износа на цимент и торове. Гост в първия ден на форума, в който се представи палатата и бизнесът от Калининградска област бе и Генералният консулна Русия във Варна Сергей Лукянчук.

На въпрос на "Стандарт" дипломатът заяви, че от началото на годината се отчита спад в търсенето на имоти у нас от руски граждани. "Това има и своето обяснение - най-сериозен фактор е сериозната девалвация на рублата. Голяма част от собствениците на имоти в България са пенсионери и дори през пролетта и началото на лятото имаше и бум на продажба на недвижимост тук от руски граждани. Сега пазарът е относително стабилен. Друг сериозен проблем по отношение на интереса към недвижимите имоти са съдебните дела между собственици на имоти и строителни компании" - заяви Лукянчук.

От българска страна във форума участват фирми от леката промишленост, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост и туризма. Наталия Камаева - началник отдел "Външно-търговски връзки" на Търговско-промишлената палата в Калинингррадска област заяви, че се проявява интерес от фирми в тяхната област за сътрудничество в областта на селскотостопанство, мебелното производство и туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай