Само 7 комисии се престрашиха

Само 7 комисии се престрашиха | StandartNews.com

София. Седем от десетте парламентарни комисии, които имаха насрочени заседания за сряда, се опитаха да ги проведат. Някои пропаднаха заради липса на кворум, на други депутатите успяха дори да обсъдят предвидените теми.

В Народното събрание не се яви нито един народен представител само от комисиите за младежта и спорта и за транспорта. Сред тези, които се опитаха да проведат редовно заседание, беше и здравната. То обаче пропадна заради липсата на кворум - депутатите бяха по-малко, отколкото гостите им. В залата се явиха само председателят на комисията д-р Нигяр Джафер от ДПС и нейният заместник от същата парламентарна група д-р Тунчер Кърджалиев. За първи път на заседанието дойдоха и четирима депутати от ГЕРБ. Сред тях бяха бившата здравна министърка Десислава Атанасова, ексшефката на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и предишният зам.-министър на здравеопазването д-р Кирил Добрев. Тяхното присъствие обаче не важеше за съставянето на кворума. Причината е, че имената им още не са подадени официално заради дългото отсъствие на ГЕРБ от парламента.

Въпреки че не успяха да изслушат доклада за дейността на омбудсмана за 2012 г. и да обсъдят законопроекта за актуализация на бюджета, депутатите не подминаха с мълчание събитията от предишната нощ. "Не бяхме в парламента, но до 4 ч. сутринта седяхме пред телевизорите с телефоните в ръка", единодушни бяха те. "Чух се с д-р Хасан Адемов, с други колеги вътре в залата, всички бяха угнетени, това, което се случи, не е нормално", коментира д-р Кърджалиев. Отделно им звънели и притеснени близки.

Пак по телефоните - с обаждания и смс-и, повечето депутати съгласували вчера сутринта, че няма да има заседание в парламента. Ние научихме от телевизора, каза д-р Дариткова. По телефона обаче се обадил притеснен синът й да я пита дали ще ходи на работа. "Като разбра, че влизам в парламента, ми каза, че съм си загубила ума", допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай