С оръжие до слепоочието. Трайчо Трайков с коментар за газа

Ние влизаме в една клекнала и прегърбена позиция, каза Милен Керемедчиев

С оръжие до слепоочието. Трайчо Трайков с коментар за газа | StandartNews.com

Сега е война и газът е оръжие. Въпросът е колко е разумно да си го държиш до слепоочието и дали няма да се дръпне спусъка. Това мнение изрази Трайчо Трайков в ефира на Нова телевизия относно подновяването на преговорите с „Газпром“.

Дипломатът Милен Керемедчиев заяви от своя страна, че в момента се говори по-скоро за политически действия, отколкото за икономически. „Виждаме, че ние се опитваме да търсим алтернативи, но те по никакъв начин не могат да бъдат гарантирани. Русия ще се стреми да използват тази истерия с газа, за да се бърка в политическите ни работи“, каза той. Според него в момента ние нямаме основание да сме страната, която не изпълнява договора. „Ние сме изрядната страна. Ако почнем да водим преговори, ще се съгласим с новите условия. А това е нарушение на договора“, обясни той. „Ние влизаме в една клекнала и прегърбена позиция, която няма да ни доведе никакви дивиденти“, смята Керемедчиев. Т

Попитан колко вероятно е да се стигне до арбитраж Трайков заяви, че той е толкова вероятен, колкото ние искаме. „Трябва да е ясно, че цените на „Газпром“ растат с тези на пазарите“, каза той. Керемедчиев заяви, че актуалното мислене в момента е за рязък завой към Русия. "Трябва да търсим правата си за нарушение договор, но дали ще го направим е друг въпрос. По-скоро не искаме да разсърдим Русия", каза дипломатът. И Трайков, и Керемедчиев заявиха, че не е трябвало да се отказваме от танкерите с втечнен газ от САЩ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай