С какъв багаж тръгнаха партиите на новите избори

Майчински в куфара на ИТН, бюджет в дисагите на ДПС

С какъв багаж тръгнаха партиите на новите избори | StandartNews.com

 

  • Майчински в куфара на ИТН, бюджет в дисагите на ДПС
  • БСП извади сака със социалните мерки, ГЕРБ премести раницата от джипката

 

Опитните планинари знаят: Голяма ли е раницата и малко багаж побира. Наясно ли са обаче партиите с каква свършена работа тръгват на предстоящите трети за тази година парламентарни избори? И какви обещания ще надиплят в пътните си аксесоари.Пълненето на куфари, чанти, дисаги, чували и обикновени бохчи започна още преди Ива Митева да удари последния пленарен звънец в сряда и да пожелае на колегите си единственото невъзможно нещо: спокойна кампания.Страстите в нея изпепеляват като летен пожар и сухото, и мокрото още от мига, в който партиите на протеста сложиха прът в управленското колело на "Има такъв народ" и хората на Слави Трифонов бяха принудени да върнат първия мандат за кабинет.С добра пътна закалка е ИТН. От турнетата на "Ку-ку Бенд"

хората на Слави най-добре знаят как се подреждат куфари

И докато спретват своите. В тях място ще намери "предателството" на партиите, с които "гледаха в една посока" на 11 юли. На срещите си в страната политическите остриета на Трифонов ще обяснят и за кадруването на Христо Иванов, и за листчето 500 К на Татяна Дончева, и за задкулисните прийоми на Мая Манолова: "Обещайте нещо на Христо, пък после не го изпълнявайте".Време е някой да изхвърли боклука, обяви в декларация на 11 август ИТН, очертавайки още тогава посоката на основните предизборни послания на партията.Но наред с чисто политическите тези, във всеки джоб на куфарите си партията на Трифонов е сложила и конкретно свършена работа. На първо място промените в бюджета и постигнатия от топ финансиста Любомир Каримански баланс по отношение на актуализацията на пенсиите и бонусите върху тях до края на година. След това увеличените пари през втората година от майчинството - от 380 на 650 лева месечно. И накрая решението за Бюрото за защита на свидетели. То бе взето от главния прокурор и се върна обратно под контрола на Министерството на правосъдието.По обиколки на страната, конкуренция на ИТН си остава ГЕРБ.

Борисов прехвърли раницата от багажника на джипката

в този на шкодичката и даде газ на новата лимузина. Но вместо към големите градове този път се насочи към селата. Той има едно предимство. Заместник в ГЕРБ му е най-известният планинар след политиците Томислав Дончев, който със сигурност знае как да събере много неща в малка раница, особено когато тръгва към върха, пък бил той и изборният. Така агитационният багаж на бившите управляващи най-вероятно ще е скромен на дела, но богат на думи. Те ще се въртят около три послания: "Спяха магистрала "Хемус", "Провалиха ваксинацията", "За всичко е виновен Радев".Саковете отдавна е напълнила и БСП. Тя натрупа огромно предимство в края на 46-ото НС, показвайки търпение, диалогичност и грижа за социално уязвимите хора у нас. Един от най-големите й сакове ще е пълен с послания и мерки само за пенсионерите. На тях социалистите ще обясняват, как са искали и бонуси, и актуализация от 1 октомври, но не са получили подкрепа. И ще зоват за социална защита на семействата през зимата.В умението да се обиколят най-важните точки в страната за по-малко от 30 дни обаче никой не може да бие ДПС.В очакване на ново брандиране с бюлетината за изборите,

Белият автобус е готов, а дисагите са пълни

и вече сложени в багажното му отделение. Движението може да се похвали с максимален багаж. Защото осигури предложенията за актуализацията - невижданите досега от пенсионерите 120 лв. месечна подкрепа до края на годината. Нещо повече - по предложение на ДПС още 100 милиона лева ще получат общините, 85 млн. ще бъдат дадени за земеделието, 70 млн. - за туризма (ресторантьори, хотелиери и туроператори), 40 млн. за пътническите превози плюс 15 млн. за отдалечените и планински региони. 20 млн. получават самоосигуряващите се лица, 60 млн. авиопревозвачите, 15 млн. висшите училища, 4 млн. вероизповеданията. А 105 млн. са за лекари, медицински сестри и санитарите.Сред багажа на ДПС обаче има една специална бохча. Тя е за "организирана, олигархично-медийна НПО политическа група", на която ръководството на движението обеща да извади наяве всички задкулисни мурафети.

"Демократична България" вади чантите за лаптоп

като абсолютен фен на дигитализацията.Както и в предишните две кампании хората на Христо Иванов ще разчитат на онлайн агитация. Директните включвания във Фейсбук от различни точки на страната са запазена марка в кампанията на ДБ. Акценти в нея този път ще бъдат гордостта от отнетата "преторианска гвардия" на главния прокурор, за което "Демократична България" се бори от първия ден на парламента. И несъстоялите се заседания за закриване на специализираното правосъдие.С най-богат набор пътни аксесоари обаче разполага групата "Изправи се! Ние идваме".

Препълнена е чантата Givenchy на Дончева

Цената й от 4 000 лв. привлече всички погледи при откриването на 46-оно НС. Още повече, че моделът по-скоро прилича на торба, отколкото на елегантен плик. И в него могат да се събират и папки, и листчета, пълни с големи и малки числа.В елегантната си пътна чанта Мая Манолова сложи "борбата до пълното осветяване, изчистване и обезвреждане". И три цели - повишаване на доходите, вдигане на пенсиите на хората с увреждания и съдебна реформа.Закриването на спецправосъдието и флашките с видеа от полицейското насилие ще добави към багажа адв. Николай Хаджигенов. Преди да поемат по изборния път обаче той, Манолова и Дончева трябва първо да решат с една пътна чанта ли ще вървят или всеки сам си носи торбичките.На този фон особено любопитно е какво ще нарамят новите участници в надпреварата - Кирил Петков и Асен Василев. Заявката им предполага да преметнат през рамо големия американски войнишки чувал. Засега нямат партия, но въпреки това

момчетата от Харвард ускоряват крачка по избирателната пътека

препасани с модерната мъжка чантичка, пълна с мобилни телефони, кредитни карти и надежди за по-добро бъдеще.  Какъв ще е изходът от започналата вече кампания е рано да се каже. Защото към политическата агитация се добавя и вотът за президент. Излязат ли на терен претендентите, партийният сблъсък ще минава през тях, а не през програми. И през социалното напрежедение, което ще расте заедно със застудяването и поскъпването.Ако в 45-тото НС бе времето на промяната, в 46-тото НС - на конфликта, то сега идва събранието на компромиса. Ясно е, че изборите няма да излъчат категоричен победител с мнозинство за самостоятелен кабинет. И ако не искаме четвърти избори след някой друг месец, партиите трябва да сложат най-отгоре в багажа си отстъпките.А както каза Радослав Чолаков, новият кабинет трябва да започне с покаяние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай