РЗС и ГЕРБ правят общ фронт срещу корупцията

РЗС и ГЕРБ правят общ фронт срещу корупцията | StandartNews.com

София. Създаването на експертен съвет за борба с корупцията обсъждат от ГЕРБ и РЗС. Той ще има за цел да разработи нова цялостна стратегия и методика за борба с корупцията през новия мандат. Ще бъдат подготвени и необходимите антикорупционни законодателни инициативи, както и предложения за институционални и административни реформи, гарантиращи конкретни резултати. В Съвета половината членове да са от ГЕРБ, 1/4 от РЗС и 1/4 да бъдат гражданска квота. Той ще проучи и установи контакти с други подобни структури в Европейския съюз. "През последната седмица водихме разговори с представители на ГЕРБ и стигнахме до извода, че корупцията е взела връх във всички сектори на държавното управление, така както никога досега от началото на прехода", обясни лидерът на РЗС Яне Янев.

Той съобщи още, че формацията му се завръща активно в политиката, като целта е през следващия мандат България да бъде управляван от дясно консервативно правителство с конституционно мнозинство в Народното събрание. "Нека социолозите да не отписват РЗС, защото партията продължава да бъде четвъртъта сила по общински съветници в национален мащаб", коментира Янев.

"РЗС ще активизира дейността си, за да изхвърли политическите ментета и дубликати от политическата сцена. Забелязахме, че през тази една година много се опитваха да ни имитират, да ни дублират, да ни копират, да ни приписват. Политическото плагиатство е доста вредно явление и ние считаме, че така както бяха порочно заченати тези квази-политически проекти, много бързо излезнаха като гъби след дъжд, сега много скоро ще им мине сезона. Идва суша за тях, а при тази суша нямат развитие. Техният мицел, тяхната среда беше една банка. Но вчера беше обявено от БНБ, че отива в историята", заключи лидерът на РЗС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай