Русинова: За всички е полезно да няма слети почивни дни

Русинова: За всички е полезно да няма слети почивни дни | StandartNews.com

Отпадането на сливането на почивните дни е промяна, която е полезна за всички. Това заяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от БГНЕС. 

Русинова съобщи, че се готвят промени в Кодекса на труда, които до голяма степен ще отговорят на очакванията на бизнеса, който иска сливането на почивни дни да отпадне. „През миналата година има 3 или 4 съботи, които са отработвани заради сливане на празници, а през по-миналата година са повече. Това дава възможности част от бизнеса да не може да има предвидимост за начина, по който организира работата си", каза Русинова.

„Това, което ще предложим е много проста предвидимост с фиксирания брой на официални празници, ако те се паднат в събота или неделя да се почива в понеделник. Понеделникът няма да се отработва", обясни министърът на труда. По този начин вече ежегодно Министерски съвет няма да решава кои ще са сливанията на работните дни. „Считам, че и за хората и бизнеса ще е по-полезно, защото отработването в събота не винаги е достатъчно ефективно, доста проблеми има за семействата, когато отработването е в неучебни дни със съвместяването на гледането на деца или ученици. Считам, че това е една промяна, която е полезна за всички", категорична бе Зорница Русинова.

Тя поясни още, че ако официалният празник се падне например четвъртък или вторник, ще се почива на самия ден. Ако някой иска да си слее дните и да има по-дълга ваканция работодателят може да отпусне дни или човек да си ползва отпуската, подчерта Русинова. Тя коментира още, че до момента бизнесът има индикативни изчисления, които се отнасят за определени сектори.

„Например туристическият сектор има интерес от сливането, тъй като за тях това са повече приходи и продажби. Въпросът е да има регулираност и предвидимост на практиката, което е ангажиментът на държавата", заяви още министърът на труда и социалната политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай