„Росатом" отрече да поставя ултиматуми на България

Според руската компания няма връзка между делото за АЕЦ „Белене" и преговорите по проекта

„Росатом" отрече да поставя ултиматуми на България | StandartNews.com

Москва. Преговорният процес по "Белене" не е свързан със съдебните спорове между "Атомстройекспорт" /АСЕ/ и българската НЕК, а руската страна не е поставяла ултиматуми на България. Това твърди говорителят на "Росатом" (компанията – майка на АСЕ) Сергей Новиков в интервю за ИТАР-ТАСС, цитиран от БГНЕС.

"Няма никакви ултиматуми по адрес на българската страна и не може да има такива. Арбитражният процес има свой график. Що се отнася до преговорите, ние не виждаме никаква пречка за тяхното възобновяване по проекта АЕЦ "Белене", казва Новиков.

По сумите му преговорите по проекта за АЕЦ "Белене" могат да бъдат възобновени, въпреки съдебния иск на АСЕ към българската НЕК.

"Не трябва да се обвързва юридическата процедура и преговорите по проекта АЕЦ "Белене", който може да бъде възобновен. Юристите, наети от АСЕ и НЕК, работят по свой график в рамките на съдебния иск в арбитражния съд", заяви представителят на държавната корпорация.

Според Новиков има достатъчно време за намиране на възможности до първите изслушвания по делото през юли следващата година. Ако българската страна реши да поднови преговорите, Москва е готова да участва в тях, добави той.

Изказването на Новиков идва след като в петък АСЕ обяви, че е внесла окончателния иск по делото срещу България в Париж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай