Renault променя дизайна на колите си

Renault променя дизайна на колите си | StandartNews.com

Следващото поколение на Megane ще бъде с напълно нова визия

Нов прототип ще разработи Renault до началото на 2016 година. Концептът ще демонстрира направлението на дизайна, към който френският производител на автомобили ще се придържа при създаването на всичките си бъдещи серийни модели. Това съобщи изданието Autocar, като се позовава на главния дизайнер на марката Лоренс ван ден Акер.

Според шефа на дизайнерския отдел на Renault, прототипът ще окаже на бъдещите модели такова влияние, каквото навремето осъществи концептът DeZire, който бе показан на автомобилния салон в Париж през 1010 г. В частност в стилистиката му са направени два от настоящите бестселъри на френската компания - новото поколение на хечбека Clio и кросоувърът Captur. Ван ден Акер отказа да разкрие подробности за новия прототип. Главният дизайнер намекна само, че моделът ще даде представа за външния вид на следващото поколение на хечбека Megane, както и за новия кросоувър, който ще бъде направен на базата на Megane.

Освен това в следващото Clio може да бъдат приложени много от решенията в концепта Eolab, показан пред публика на автосалона в Париж миналия октомври. Както се знае, прототипът получи хибридна система, която се състои от бензинов двигател с мощност 75 к.с., тристепенна трансмисия и електромотор с мощност 68 к.с. Ван ден Акер заяви, че в серийния модел Eolab, който ще се появи през 2018 г., покривът може би ще е от магнезий, а капакът на двигателя и вратите от термопластмаса. На компанията обаче ще й бъде необходимо време, за да организира промишленото производство на подобни компоненти.

BMW планира миникросоувър

Нов кросоувър, който ще заеме позиция в линейната гама под Х1, планира концернът BMW, твърди западната преса. Моделът ще разшири семейството на 1-ва серия и ще се нарича Sport Cross. В момента тази линейна гама включва само хечбеци с 3 и с 5 врати, но в близко бъдеще, освен кросоувъра, към нея ще бъде добавен и седан. Дебютът на четиривратата първа серия се очаква през 2017 г., затова компактният SUV едва ли ще види бял свят преди 2019 г.

Въпреки че до появата на миникросоувъра ще изтече много вода, вече са известни някои подробности. Моделът ще бъде създаден на базата на платформата UKL, която лежи в основата на компактния ван Active Tourer и няколко модела MINI. Кросоувърът Sport Cross ще бъде с предно предаване и по-евтин от следващото поколение Х1.

В Дубай таксиджиите карат Ferrari и Lamborghini

Дубай, най-големият град на ОАЕ, продължава да ни изненадва. Преди време местните власти прехвърлиха няколко полицаи на екзотични спортни автомобили. След това купиха Lotus Evora за бързата помощ. Сега пък в града като таксита безплатно ще работят няколко суперавтомобила.

През уикендите до 6 декември включително туристите и жителите на Дубай ще могат да се възползват от безплатните таксита, чиято роля ще изпълняват автомобили като Ferrari, Lamborghini, Bentley, Rolls Royce, AMG G Class Limo. Цената на всяка една от тези коли започва от 270 000 долара. Организаторите казват, че с предлагането на тази услуга искат да дадат на хората възможност да изпитат това, за което дълго са мечтали. Такситата ще могат да бъдат взети пред големите търговски центрове на града, както и пред туристическите обекти. Возенето в таксито ще бъде само в една посока и в рамките на Дубай, а пътниците ще бъдат избирани на случаен принцип. Не е изключено услугата да бъде продължена и догодина.

ESP задължителна за всички нови коли в ЕС

От 1 ноември всички нови леки и лекотоварни автомобили, които се продават в страните от ЕС, трябва да са оборудвани с електронна стабилизираща програма (ESP). От 2011 г. електронният помощник, предотвратяващ плъзгането, е задължителен в САЩ и Канада. Очаква се скоро ESP да стане задължителна също така в Япония, Северна Корея, Русия, Турция. В момента тя се изисква за новите леки и лекотоварни автомобили още в Австралия и Израел. Досега 84% от новите коли, които се продаваха в ЕС, бяха с ESP. Според статистиката от въвеждането в производство тази система е предотвратила повече от 190 000 инциденти и е спасила живота на над 6000 европейци. Инженерите твърдят, че 80% от случаите на поднасяне биха могли да се избегнат, ако всички автомобили разполагаха с ESP.

Най-общо казано, ESP контролира стабилността на автомобила, като проверява 25 пъти в секунда дали колата се движи в посоката, която водачът иска. Ако системата отчете, че има нежелано отклонение от курса, тя намалява оборотите на двигателя или прилага спирачно усилие, така че да върне автомобила в желаната посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай