РБ иска мандатът на главния прокурор да е 5 г.

Главният прокурор да се избира от парламента, прокуратурата

РБ иска мандатът на главния прокурор да е 5 г. | StandartNews.com

София. Трябва да се намали от седем на пет години мандатът на главния прокурор, той да се избира от парламента и да се назначава с указ на президента. Това заяви Петър Славов от "Синьо единство" по време на представяне на промените в сектор "Правосъдие и система за сигурност", които предлага Реформаторския блок (РБ).

Процедурата за избора ще е много дълга и ще има възможност държавния глава да наложи вето върху избора, ако не приема кандидата за еднозначен, обясни Славов. Управлението на прокуратурата трябва да се извършва от Висш прокурорски съвет, към който ще се сформира и гражданска квота. Висшият съдебен съвет ще отговаря за управлението само на съдилищата.

Главният прокурор да се избира от парламента, прокуратурата и съдът да се разделят в отделни системи и да има силно гражданско участие в управлениетона правосъдието, предлага още РБ.

МВР трябва да се освободи от несвойствените си задачи и да се занимава само с охрана на обществения ред и разследване на престъпления, посочи Димо Гяуров , също от "Синьо единство". Според реформаторите трябва да се ограничат правомощията на министъра по отношение на назначаването на ръководни служители в системата. Назначаването на началниците на районните полицейски управления трябва да става в пряка връзка с местните общински съвети, посочи Гяуров.

Преминаването на ГДБОП към ДАНС е било неефективно, според представителите на РБ. ДАНС трябва да остане само контраразузнавателна служба. Звеното, което ще се бори с корупцията и тежката организирана престъпност трябва да се върнев МВР, но да е на пряко подчинение на главния прокурор, смятат от РБ.

Важно е всички в системата да минат през операция "Чисти ръце", смятат от РБ. Йонко Грозев (ДБГ) обясни, че за тях операция "Чисти ръце" е системен подход. Всяко назначение в системата трябва да става след дълга проверка базирана задължително на данни от прокуратурата, МВР, Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, НАП. Радан Кънев и от ДСБ добави, че нивото на работа на съдебната система изисква обществена съпротива, за да има някакви нива на отговорност, предаде бТВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай