Райков: Божан Стоянов няма съпричастност към ДС

Досиетата са чалгата на прехода и не са моята тема, категоричен беше премиерът

Райков: Божан Стоянов няма съпричастност към ДС | StandartNews.com

София. Заместник-министърът на икономиката в служебното правителство Божан Стоянов е бил проверяван през 2008 г. за съпричастност към Държавна сигурност.  Проверката е показала, че няма такива данни. Това стана ясно от думите на служебния премиер Марин Райков. На нарочна пресконференция в Министерски съвет днес министър-председателят опроверга изнесената от Комисията по досиетата информация, че зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов има агентурно минало в Държавна сигурност.

"Няма и данни за заличаване на документи", заяви Райков. Според него от 2008 г. до сега едва ли нещо се е променило. "Членовете на моето правителство нямат нужда от шестмесечна индулгенция", заяви премиерът. Той обаче си запази правото да промени становището си при наличие на категорични и автентични доказателства за евентуална съпричастност на заместник-министъра към ДС.

Повод за извънредния брифинг стана решение на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

"Досиетата са чалгата на прехода и не са моята тема", заяви още премиерът.

Тук можете да прочете и цялото изявление на министър-председателя.

"Поканих ви с известно неудобство, за да ви запозная с една моя позиция. Неудобство, защото темата в никакъв случай не е централна и, най-малкото, не е моята тема. Тя е част от чалгата на прехода и е свързана с въпроса за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Преди няколко дни поканих председателя на комисията по досиетата г-н Евтим Костадинов, за да му изкажа своята институционална подкрепа за дейността на водената от него комисия, но също така и да му благодаря, че защити моето име и името на бившия премиер Сергей Станишев от поредния опит за манипулация. На следващия ден комисията излезе със становище, че преди четвърт век един от моите заместник-министри е бил агент в Пето районно управление на МВР в столицата. В решението на комисията се казва, че цялото правителство е било проверено и г-н Стоянов е идентифициран като агент.

Същевременно, г-н Божан Стоянов е бил проверяван през 2008 г. и има документ, с който се удостоверява, че данни за съпричастност няма.

Добре би било да придаваме повече стойност на своите становища, да не ги ревизираме без доказателства и да не даваме повод за спекулации на заинтересованите от дискредитирането на институциите и на Комисията среди. От 2008 г. досега нищо не се е променило в миналото на г-н Стоянов.

Стана ясно, че в архивния масив и в публично обявените от Комисията налични документи за г-н Стоянов няма изрично лично негово съгласие да сътрудничи, нито следа за извършвана каквато и да е дейност от него. Няма и данни за заличаване на документи. Доколкото съм запознат, наличните единствено картон и вписване в регистър попадат в друга хипотеза на същия Закон за досиетата.

В същото време споделям мнение, че исканията за проверка за принадлежност не могат да бъдат като свидетелствата за съдимост и да се актуализират през шест месеца. Членовете на моето правителство нямат нужда от 6-месечни индулгенции. Комисията беше създадена именно за да спре рекета и поставянето в зависимост. Затова я подкрепям.

Г-н Божан Стоянов е назначен за заместник-министър на основата на издадения през 2008 г. документ от Комисията.
Не мога да приема опитите тази тема да се използва за дестабилизиране на администрацията и си запазвам правото да променя становището си по конкретния случай при наличие на категорични и автентични доказателства", завършва Райков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай