Понеделник,

Радост в коалицията! Сближават се заради Украйна

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
1323
Радост в коалицията! Сближават се заради Украйна
A
A
A

Депутатите от Комисията по външна политика приеха в сряда проект на решение, с което парламентът да разреши на правителството да окаже „финансова и техническа помощ за защитни цели на Украйна”. Военна помощ изрично не е спомената, а се очаква проектът да бъде разгледан и гласуван в пленарната зала. Междувременно от водещата партия в коалицията, "Продължаваме промяната" изразиха задоволство, че темата "Украйна" е донесла сближаване в коалицията.

„Не бива да се усеща, че ние не сме пълноценен партньор в ЕС и НАТО. Затова в мотивите на решението ни сме записали нашата твърда и непоколебима позиция в подкрепа на народа на Украйна. Правим това от първия ден. Ние сме солидарни с всеки един народ, който е нападнат, което няма нищо общо с омраза към руския народ. Ние се противим на режима на Путин”, заяви пред Нова телевизия заместник-председателят на Комисията по външна политика Атанас Михнев от "Продължаваме промяната".

„Подкрепям тезата на премиера, че всеки ден ние разширяваме помощта си за Украйна. Трябва да помагаме на украинския народ с технически средства със защитна цел. Украинският народ казва, че има нужда от всичко – от каската до самолета. Не всичко обаче можем да дадем”, добави той.

„В момента се прави анализ на това, което е възможно да дадем на Украйна. Освен това какво искаме да дадем и освен разделителните линии в обществото, има и момент на възможното”, подчерта Атанас Михнев.

ВИЖТЕ СЪЩО: Украински българин: Кулеба е разочарован от визитата в София

Не съм сигурен, че Българската армия разполага с каквото и да е въоръжение, което ако бъде предоставено на трета страна, няма да падне защитната ѝ способност. Така че какво, как и в какъв обем военна помощ бихме дали на Украйна това ще се реши в пленарната зала, обяви пред БНТ Константин Бачийски, също депутатът "Продължаваме промяната".

По думите му има много неща, които трябва да се уточнят - нещо, което ще стане в пленарната зала. "Продължаваме промяната” обаче е балансьор в коалицията и крайното решение на коалиционния съвет ще е такова, че всяка една от политическите формации, участващи в коалицията, ще го подкрепи, увери той.

"Започна се от две доста противоположни позиции - на “Демократична България” и БСП, но във времето и до момента те до някаква степен се сближаваха. Не бих казал, че се прави компромис, а че дяволът е в детайлите - какво България би могла да направи. За нас важното е какво отражение ще има всяко едно решение върху нашата национална сигурност", обясни Бачийски.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички