Радост в коалицията! Сближават се заради Украйна

Крайното решение ще е такова, че всяка една от формациите в коалицията ще го подкрепи

Радост в коалицията! Сближават се заради Украйна | StandartNews.com

Депутатите от Комисията по външна политика приеха в сряда проект на решение, с което парламентът да разреши на правителството да окаже „финансова и техническа помощ за защитни цели на Украйна”. Военна помощ изрично не е спомената, а се очаква проектът да бъде разгледан и гласуван в пленарната зала. Междувременно от водещата партия в коалицията, "Продължаваме промяната" изразиха задоволство, че темата "Украйна" е донесла сближаване в коалицията.

„Не бива да се усеща, че ние не сме пълноценен партньор в ЕС и НАТО. Затова в мотивите на решението ни сме записали нашата твърда и непоколебима позиция в подкрепа на народа на Украйна. Правим това от първия ден. Ние сме солидарни с всеки един народ, който е нападнат, което няма нищо общо с омраза към руския народ. Ние се противим на режима на Путин”, заяви пред Нова телевизия заместник-председателят на Комисията по външна политика Атанас Михнев от "Продължаваме промяната".

„Подкрепям тезата на премиера, че всеки ден ние разширяваме помощта си за Украйна. Трябва да помагаме на украинския народ с технически средства със защитна цел. Украинският народ казва, че има нужда от всичко – от каската до самолета. Не всичко обаче можем да дадем”, добави той.

„В момента се прави анализ на това, което е възможно да дадем на Украйна. Освен това какво искаме да дадем и освен разделителните линии в обществото, има и момент на възможното”, подчерта Атанас Михнев.

ВИЖТЕ СЪЩО: Украински българин: Кулеба е разочарован от визитата в София

Не съм сигурен, че Българската армия разполага с каквото и да е въоръжение, което ако бъде предоставено на трета страна, няма да падне защитната ѝ способност. Така че какво, как и в какъв обем военна помощ бихме дали на Украйна това ще се реши в пленарната зала, обяви пред БНТ Константин Бачийски, също депутатът "Продължаваме промяната".

По думите му има много неща, които трябва да се уточнят - нещо, което ще стане в пленарната зала. "Продължаваме промяната” обаче е балансьор в коалицията и крайното решение на коалиционния съвет ще е такова, че всяка една от политическите формации, участващи в коалицията, ще го подкрепи, увери той.

"Започна се от две доста противоположни позиции - на “Демократична България” и БСП, но във времето и до момента те до някаква степен се сближаваха. Не бих казал, че се прави компромис, а че дяволът е в детайлите - какво България би могла да направи. За нас важното е какво отражение ще има всяко едно решение върху нашата национална сигурност", обясни Бачийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай