Украински българин: Кулеба е разочарован от визитата в София

Темата „оръжия за Украйна” предизвика остри противоречия в коалицията и с опозицията

Украински българин: Кулеба е разочарован от визитата в София | StandartNews.com

Има разочарование в делегацията на Дмитро Кулеба след срещите в България, разкри в интервю за Нова телевизия Антон Киссе - председател на Асоциацията на българите в Украйна и член на делегацията на външния министър.

В сряда стана ясно, че на срещата между Кулеба и премиера Кирил Петков Украйна е поискала официално оръжия от България. За такъв разговор разказа самият украински министър, който в сряда се срещна и с депутатите в Народното събрание. Темата „оръжия за Украйна” стана причина за остри противоречия както в коалицията, така и между власт и опозиция.

Антон Киссе е присъствал на срещата между Петков и Кулеба. Относно обсъждането на евентуално предоставяне на военна помощ на Украйна, Киссе посочи: „Когато има индивидуални срещи и когато експертните групи се договорят, тогава ще бъде ясно. На такива срещи не се взимат решения, а се определят основните цели и задачи”.

„Украйна не може да отговори на условията, които Русия поставя. Нито един управляващ лидер в света няма да направи крачка, с която да остане в историята като дал от своята територия”, каза още той.

„Твърдо стоим на позицията, че нашите условия, трябва да бъдат чути. Когато има смърт и се убиват хора, няма аргументи", отбеляза председателят на Асоциацията на българите в Украйна.

„Нашите войници нямат достатъчно бронежилетки. Майките изпращат синовете си и искат да им дадем, за да отидат на фронта", коментира той. И добави: „Определено има разочарование в нашата делегация". 

Антон Киссе изрази благодарност към всички българи, които оказват помощ на украинците. „Това е голям жест. Разбирам, че в България се живее трудно, често идвам тук. Въпреки това обаче вие ни помагате”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай