Радев вдигна мерника на Петков. Нарече го куриер

Президентът коментира френското предложение за българското вето за Северна Македония

Радев вдигна мерника на Петков. Нарече го куриер | StandartNews.com

Кирил Петков не е куриер, а премиер. Това заяви президентът Румен Радев по повод внесеното от кабинета френско предложение за Северна Македония във Външната комисия в парламента. В сряда кабинетът си изми ръцете и на пожар реши, че всяка идея по темата ще отива направо в комисията.

Кабинетът така и не можа да изработи българско предложение за Северна Македония, а сега внася френското. При това прехвърля цялата отговорност върху Народното събрание, без да заяви позиция. Министър председателят не може да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер. Моята позиция е ясна и тя е от КСНС, отсече Радев.

 „Предложенията на Френското председателство са стъпка в правилната посока, но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени преди да се вдигне ветото”, коментира Румен Радев. Франция призова Скопие да се откаже от езика на омразата, да защити правата на българите в конституцията си и да спазва договора за добросъседство.

„Вписването на българите в Конституцията на РСМ преди началото на преговорите е задължително, но недостатъчно условие. Не по-малко важно е да има ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история”, каза още президентът.

Радев коментира още, че вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура, а борбата с корупцията и съдебната реформа са спрели. "Хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и продължаваме да я водим - много от тях са извън парламента." - изтъкна той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай