Радев вдигна изтребителя. Пусна бомба върху ГЕРБ

Пусна бомба върху ГЕРБ, обявява служебния кабинет в деня на конференцията им

Радев вдигна изтребителя. Пусна бомба върху ГЕРБ | StandartNews.com
  • Пусна бомба върху ГЕРБ, обявява служебния кабинет в деня на конференцията им
  • Избори на 11 юли дават шанс за смяна на модела - и във властта, и в отношенията

Още докато премиерът в оставка Борисов  се прощаваше с министрите си на последното правителствено заседание, вятърът на промяната донесе в столицата оглушителния шум от ниско летящи изтребители. Тренировъчният им полет преди Гергьовден стресна задрямалите софиянци и предизвика различни емоции в двете групички протестиращи пред президенството. Идва военният преврат, паникьосано викаха привържениците на ГЕРБ. Сбогом, Борисов, ликуваха защитниците на президента.Случайно или не, бойните машини белязаха в ранния следобед в сряда новото време. Президентското. То започна с връщането на третия мандат за съставяне на правителство.

ВИЖ ОЩЕ: Кабинетът на Радев отваря чекмеджетата

За трети път в най-новата история на България социалистите получиха папката на властта, подържаха я минута и я върнаха. За да отворят пътя към предсрочните избори.Както обясни Румен Радев, те ще са на 11 юли. Не може да са по-рано, защото новата ЦИК няма да има време да направи хронограмата на изборите. Трудно е да са и по-късно, защото конституцията ограничава действието на служебния кабинет до два месеца. Така, за добро или за зло, невзрачната иначе дата 11 юли, вече е натоварена с енергията иочакванията на три големи конфликта - ударната среща на поредица единици, челният сблъсък Борисов-Радев и борбата за електората, разделен между урните и тв екраните за финала на европейското по футбол.

Голямата битка Борисов - Радев

започнала още с влизането на президента на "Дондуков" 2, вече е в разгара си, очертавайки терена на най-дългата предизборна кампания у нас. Докато Борисов дни наред подклаждаше токсичния огън на пълзящ държавен преврат, тръгнал от президентството с новата ЦИК, Радев ловко го изолира в собствения му окоп. Обяви, че няма да изневери и на запетайка от промените в изборния закон - ще разпише в указа си такава ЦИК, каквато партиите сами си подредят и ще приеме нежелания от всички единствен кандидат за председател Красимир Ципов (ГЕРБ). Накрая пусна бомба върху партията на Борисов с датата за разпускане на парламента. Това ще стане на 11 май, когато Борисов бе запазил всички прожектори само за себе си заради националния форум на ГЕРБ, който ще чисти провалили се партийци.Докато Борисов ще прави партийните рокади, Радев ще посочва имената на служебните министри. Брилянтна контраманевра в отговор на Банкя тв, която засенчи с включванията си първите консултации на Радев за кабинет.Както при предишната дата за изборите - 4 април, така и сега, има особена символика. В първия случай препратката бе към царската реч преди 20 години, която промени хода на прехода с края на управлението на Костов. Във втория - препратката е към нумерологията.

Числото 11 е свещеното число

което символизира  просветлението и новото начало. Това е числото, което има най-силната енергия за промените в България от нейното създаване.  Ако към годината на създаването на българската държава - 681, добавим 65 пъти числото 11 достигаме до 1396г, когато страната попада под турско робство.Още по- лъбопитно е как действа това число от Освобождението на страната ни през 1878 година. Ако към тази година добавим 3 пъти числото 11, достигаме 1912г - Балканската война. Ако добавим 4 пъти числото 11, стигаме до 1923-а - година на Септемврийското въстание.Ако пък добавим  6 пъти числото 11, стигаме до 1945-а - най-черните времена на Народния съд.Ако добавим 10 пъти числото 11, достигаме до 1989г. - годината, в която падна тоталитарния режим на Тодор Живков. Ако добавим 13 пъти числото 11 стигаме до ... 2021 година.Ако се вярва на нумеролозите, числото може да носи успех на Радев, но историята му не показва да е щастливо за БСП.    Затова

напрежението по оста президент - Нинова

много вероятно е да продължи да се покачва.С имената на служебните министри обаче президентът прави и маньовър и в полето на БСП. Публично обяви, че доказани експерти на социалистите ще намерят място в неговия правителствен екип, но остави без отговор желанието на Корнелия Нинова да прекара имената им през одобрение от червения пленум. Допусне ли го Радев влиза в ролята на подчинен партиец, която не може да си позволи в изборна за него година. А и, на "Позитано" 20 издават, че нервността в централата на парията е осезаема.Радев е поканил в служебния кабинет Деница Златева, бивш вицепремиер на Огнян Герджиков, отговарящ за подготовката на българското европредседателство. Социалистката се справи толкова добре, че стана ябълката на раздора между Нинова и Борисов в първите часове на 44-ия парламент. Лидерът на ГЕРБ я пожела в собствения си кабинет.Пленумът със сигурност би бламирал Златева, още повече че Нинова вече й подля вода, обявявайки я за човек на Борисов, назначен от него в "Булгаргаз".Напрежението със социалистите обаче ще се тушира с началото на същинската битка между Борисов и Радев. Защото новите министри със сигурност ще отворят чекмеджетата на старите. И ще направят онази проверка на документите в тях, за която комисията по ревизия на Мая Манолова, не разполага с парламентарно време. Особено, ако начело на служебното правителство е, както се очаква, президентският съветник по правните въпроси Бойко Рашков. Той и дясната ръка на Радев ген. Стефан Янев са фаворити за служебен премиер. Но президентът смятал, че бившият шеф на Националното следствие

Рашков е по-подготвен да се зарови в килерите на властта

На 4 април започна промяна, която вече не може да бъде спряна, въпреки че мнозина мрачно вещаят нова патова ситуация в парламента и още по-тежка криза. Но социолозите обявиха изравнени сили между партията на Слави и ГЕРБ, дават по-висок резултат на Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!". С промените в Изборния кодекс, осигуряващи възможност за още по-мощен вот на българите в чужбина, резултатите на новите партии ще се вдигнат и партията на Слави е много вероятно да излезе първа на финала.Така че с еуфорията от финала на европейското по футбол на 11 юли може да дойде и смяна на модела - не само във властта, но и в мисленето и отношенията. Особено, акопартиите са се вслушали в думите на Мустафа Карадайъ.

ДПС излезе с мощен призив

Да загърбим партийните интереси и да проведем такава кампания, която да не създаде условия за още по-голяма криза. Нека в предизборната кампания се срещнат аргументи и идеи от партийните ни програми с ясни и реални планове за действие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай