Неделя,

Радев скастри премиера, каза дали отива при Макрон

От: Агенция Стандарт -
7578
Радев скастри премиера, каза дали отива при Макрон
A
A
A

Президентът Румен Радев коментира актуални теми пред журналисти в Пловдив.

"Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон, искам да видя реални резултати, оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори. Що се отнася до убеждението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми", заяви Румен Радев.

Той поясни, че следи внимателно позициите на партиите. Той коментира и предстоящата актуализация на бюджета.

"Много страни вече си актуализираха бюджета, ако няма сигурност не можем да говорим за икономика, образование, култура и наука", допълни президентът.

Според него бежанците са се оказали болезнена тема. Румен Радев подчерта, че политиката на българската държава трябва да бъде внимателна и постоянна по темата.

"В началото основният приоритет беше да ги интегрираме, а сега ние го задраскваме. Имаме остър недостиг на квалифицирани специалности като лекари, медицински сестри инженери, всеки, който иска да работи, децата му да учат в наши училища, трябва да получи такава възможност, но и бежанците трябва да следват указанията на българските институции. Ако искаш подкрепа от българската държава, трябва да уважаваш нейните решения", добави Румен Радев.

По думите му пълноценната европейска интеграция е стратегическа цел за България, а приемането на еврото е заложено в българското членство на Европейския съюз.

"Трябва да има ясна идентификация на рисковете, заедно с план за въвеждане на еврото да върви план за неутрализация за потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, защото ако има неадекватни решения те не се плащат от тези, които ги вземат, а от гражданите", каза още Румен Радев, цитира БНТ.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички