Радев призова Борисов: Очаквам да си спази думите

Той неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно за тези избори, заяви президентът

Радев призова Борисов: Очаквам да си спази думите | StandartNews.com

„Бойко Борисов неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно за тези избори. Като човек на думите и обещанията, очаквам да ги спази“.

Това каза в Пловдив президентът Румен Радев в отговор на въпрос защо е призовал лидера на ГЕРБ да се кандидатира за предстоящите избори.

„Освен това той почти всеки ден критикува президентската институция, обвинява я в диктаторство – ами нека излезе на тези избори, спечели ги и внесе своите демократични ценности в президентската институция“, призова Радев.

Той определи казуса със заседналия край Камен бряг турски кораб „Вера су“ като „картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване“.

„Докато бяха заети да приватизират флот, да концесионират пристанища, да драгират за стотици милиони с неясни договори и с абсолютно неясен резултат. Ето това е, което виждаме в момента. Никакви процедури по отношение на морското спасяване, абсолютно разкапана техника, никаква организация“, оцени ситуацията президентът.

Той поздрави Министерството на транспорта, че е създало необходимата организация и е компенсирало липсата на процедури, както и за инициативата да се прехвърли горивото от кораба.

„Вие представяте ли си какво щеше да стане, какво би могло да стане, ако десетки тонове гориво се излеят от този кораб. Това са непоправими щети“, каза Радев.

А по отношение на високите цени на тока за бизнеса той обвини тежкото наследство и поздрави служебното правителство за действията, с които успя да овладее цените.

„От години енергетиката е оплетена в схеми. Либерализираха цената за бизнеса чрез Българската независима енергийно борса без ясни правила и механизми, които да защитават бизнеса. В момента какво се получава – облагодетелстват се търговците, стара бизнеса“, коментира държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай