Радев обсъди европейската политика на сближаване с еврокомисар Ферейра

Ефективното използване на европейските средства е било във фокуса на разговора

Радев обсъди европейската политика на сближаване с еврокомисар Ферейра | StandartNews.com

Европейската политика на сближаване трябва да създава нови възможности за преодоляване на регионалните дисбаланси в Европа и в самите държави членки. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с европейския комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра. Двамата обсъдиха предизвикателствата пред регионите, свързани с климатичния и дигитален преход в рамките на ЕС, както и ефективното използване на европейските средства за постигане на справедлив преход към изграждане на зелена икономика, съобщават от пресцентъра на Президентството.

Постигането на устойчиво развитие и социално и икономическо сближаване са невъзможни без равномерно разпределение на образователната и научно-изследователската инфраструктура между Западна и Източна Европа, подчерта Румен Радев. Инвестициите в развитието на човешкия капитал, образованието, обучението и квалификацията са много по-голямо предизвикателство от тези в усъвършенстването на транспортната инфраструктура,  беше общата позиция по време на срещата, съобщават още от пресцентъра на Президентството. За да бъде засилен процесът на конвергенция, е необходим баланс между инвестициите в инфраструктура и в областта на науката и образованието, както и да бъдат създадени критерии за управление на вложенията и отчета на резултатите, отбелязаха още Румен Радев и Елиза Ферейра.

Много от европейските страни са изправени пред демографски предизвикателства, което изисква целенасочени политики за повишаване на качеството на живот, особено в страните от Източна и Южна Европа, посочи Румен Радев. „Не можем да продължим развитието си пълноценно, ако не се справим с демографските и регионални неравенства в самата България и не насочим усилията си за по-равномерно развитие на отделните български региони“, каза още президентът Радев. 

Румен Радев и Елиза Ферейра обсъдиха и преходът към климатично неутрална икономика, който е сериозно предизвикателство за страната ни в социално и икономическо отношение. Държавният глава открои проектите за усъвършенстване на използването на възобновяеми енергийни източници у нас и за производството и износ на зелен водород от соларни мощности. Президентът подчерта и необходимостта от изработване на нова енергийна стратегия на България, която ясно да определи какви ще бъдат подходите за трансформация на електроцентралите, работещи с въглища, чието използване ще става все по-нерентабилно поради повишаващите се цени на парниковите емисии в ЕС. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай