Радев към партиите: Бъдете отговорни, направете кабинет

Той подчерта, че най-важната задача пред България е съставянето на устойчиво, ефективно и работещо правителство

Радев към партиите: Бъдете отговорни, направете кабинет | StandartNews.com

Призив към партиите да бъдат отговорни, да водят диалог и да направят правителство, отправи президентът Румен Радев.

Хората не гласуват за служебния кабинет, а за партиите. Служебният кабинет е изцяло мое решение, мое назначение и отговорност, посочи Радев.

"Служебното правителство изпълнява успешно задачата, която му поставих за демонтажа на порочния управленски модел, за работа в интерес на обществото, а не на отделни партии и бизнес кръгове", каза още президентът.

Според него съставянето на успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог.

"Обществото очаква от партиите, които се обявиха срещу този порочен управленски модел, да представят ясна алтернатива, да представят конкретни решения, а не оправдения", категоричен бе Румен Радев.

Той подчерта, че най-важната задача пред България е съставянето на устойчиво, ефективно и работещо правителство. Държавният глава призова политическите партии да проявят отговорност. „Трябва да излъчат ясни политически позиции чрез министрите, които ще бъдат номинирани в редовно правителство”, заяви още Радев.

Според държавния глава идеята служебното правителство да стане редовно звучи като добра теория и практично решение, но редовен кабинет означава ясна политическа отговорност от партиите.

"Ако се стигне до предсрочни избори и партиите не съставят кабинет, според Конституцията аз отново трябва да назнача служебно правителство. Мое право е да реша дали да продължи в този състав или с някакви промени", добави Радев.

Президентът коментира и скандала в спешната болница "Пирогов" като подчерта, че случващото се там е показателен случай за системен проблем в българското здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай