Радан се обърна срещу партията си заради Трайчо

Радан се обърна срещу партията си заради Трайчо | StandartNews.com

Радан Кънев се обърна срещу собствената си партия, за да наложи личния си фаворит за кандидат-президент на реформаторите Трайчо Трайков. Въпреки че резултатите от вътрешнопартийното допитване в ДСБ са показали, че фаворит е депутатът Гроздан Караджов, Кънев е оказал натиск върху партийното ръководство да подкрепят бившия икономически министър, като им е привел за аргумент поръчаното от блока социологическо проучване на "Галъп".

Конфликтна е била и секретната лидерска сбирка днес. След разправии за кандидата се стигнало до гласуване. В него СДС и БЗНС са подкрепили Караджов, ДСБ и НПСД - Трайков. Макар според коалиционното споразумение да няма право, глас дал и лидерът на БНД Борислав Великов - за Трайков. Така решаващ се оказал гласът на Меглена Кунева. Тя обаче обявила, че има нужда да размисли и затова утре по обяд лидерите от блока отново ще се срещнат. Тази вечер ДБГ ще умуват чия страна да заемат. На практика Кунева ще определи кандидата за президент на РБ, а това компрометира опита на Кънев да се обяви за победител в спора, коментираха пред "Стандарт" участници в сбирката. Най-вероятно ДБГ ще подкрепи Трайков, тъй като на последния Председателски съвет шефът на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски заплаши с оставка, ако Караджов бъде номиниран. Безспорен е само кандидатът за вицепрезидент - ген. Съби Събев. Срещу него бил единствено лидерът на ДСБ, но днес е дал съгласие срещу избора на Трайков.
Кандидатпрезидентската битка в блока обаче не попречи на Радан Кънев отново да провокира партньорите си. Прочетената от него декларация с приоритетите за новия политически сезон разгневи ДБГ, които побързаха да уточнят, че не стоят зад критиките му срещу кабинета, защото те не се подкрепяли дори от част от депутатите на Кънев. Въпреки че цяла вечер умували над общ текст, днес преди заседанието на НС Зеленогорски уведомил колегите си за партийната позиция с есемес. "Понеже позициите ни са не просто несъвместими, а диаметрално противоположни, една такава декларация би предизвикала само снизхождение", написал той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай