Радан Кънев призова за единство на десницата

Радан Кънев призова за единство на десницата | StandartNews.com

София. За да стигнем дотук, ние направихме големи отстъпки, достигнахме до границата на компромиса. Но това беше, което обещах преди година и половина. Обещах широка коалиция, блок, който да обедини десните гласове, гласовете на всички, които знаят, че пътят към богатството минава през законността, през правилата и честния труд. Изпълнихме мандата на XI Национално събрание да запазим „Демократи за силна България" като част от широк реформаторски блок, който да се бори за властта в България. Това обяви председателят на ДСБ Радан Кънев в обръщението си към Национално събрание на партията днес в НДК, предаде пресцентъра на партията.

"Дали компромисът си струваше? Днес отговорът изглежда безусловно положителен< каза лидерът на ДСБ и допълни: "Дали компромисът си струва зависи от това дали ще изпълним големите си обещания – не дали ще влезем в трудната коалиция, а дали ще я използваме за истинска промяна, в полза на всеки българин, дали ще можем да използваме леката вълна на оптимизъм в обществото и да го поведем към излизане от кризата".

"Това обаче зависи от два фактора. Първо, не можем да изпълним задачите си без запазване и засилване на единството на десницата. Без мощна политическа сила зад гърба си, всеки министър е безпомощен – жертва на могъщи интереси, на опасни противници и силни конкуренти", поясни той.

"Второ – кризата в българското общество е криза на лидерството. Големите промени се извършват от хора, способни да поемат отговорност и да променят правилата, да накарат нещата да се случват, да отприщят вътрешната сила нацията за смела промяна. През 2013 година, ДСБ загуби своя лидер. С голямо усилие събрахме ръководен екип, който да упражнява колективно лидерство до укрепване на партията и намиране на подходяща коалиционна формула", обясни Кънев.

"Затова и днес за пръв път се изправям пред вас, за да поискам лично доверието ви и лидерството на Демократи за силна България", заяви още той.

По думите му Реформаторският блок е несъмнено успешен политически проект. Събрал хора с различно светоусещане и различна биография, обединил политици с минало в СДС, ДСБ, НДСВ и ДПС с граждани, които нямат партийна история и принадлежност.

"И все пак, Реформаторският блок е и голямо разочарование. През изминалата година доверието между партиите не нарастна, скандалите следваха един след друг, лидерите често говорехме на различни езици и дори представяхме пред обществото различни политически цели", категоричен бе той.

"Днес чувството на общност е разклатено, има отчуждение помежду ни", не скри Кънев и допълни, че без единна структура и силно лидерство, не е възможно да се осъществят реформи. 

За да успеем, ние имаме три непосредствени задачи:

-Да продължим да удържаме парламентарното мнозинство и да поддържаме волята му за реформи, заложени в програмната декларация на кабинета;

-Да започнем и проведем обещаните реформи в поверените ни сектори на изпълнителната власт;

-Да се стабилизираме и постигнем отчетлив успех на местните избори през 2015 година, за да свалим реформите на местно ниво, в близост до хората и тяхното ежедневие, да ударим ДПС и БСП в сърцето на властта им – българските общини и региони.

Ускорено създаване на единна политическа партия (за което усещането ми е, че ние в ДСБ не сме готови, а част от колегите – още по-малко);

"И най-противоречивото и трудно наше решение. Ако не участваш във властта, със сигурност не можеш да промениш нищо. Но участието съвсем не гарантира, че ще промениш страната. Или че ще я промениш към по-добро" каза Кънев.

В процеса на преговори за съставяне на правителство, ние постигнахме основната си цел – управление, независимо от ДПС и БСП. Доказахме, че в България е възможно да има и тепърва ще има мнозинства и коалиции, в които златната акция няма да е в ръцете на Ахмед Доган. За да постигнем този успех, приложихме цялото изкуство на компромиса, всичките си умения за водене на преговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай