Р. Петков: Изпълнителната власт не успя да организира дебат за съдебната реформа

Р. Петков: Изпълнителната власт не успя да организира дебат за съдебната реформа | StandartNews.com

„Съдебната реформа не е акт, а процес. И ако на него се гледа като на времеви параметър вчера, това е грешка" – каза в отговор на питане в Добрич зам.-председателят на АБВ Румен Петков и припомни, че именно АБВ е предложила към председателя на НС да бъде изграден Съвет за съдебната реформа, в който да участват магистратурата като цяло, парламентарните политически сили и да се привлече солидна експертиза в лицето на академичната общност.

„Аз продължавам да съм убеден, че позицията на един капацитет като Любен Корнезов, Огнян Герджиков – хора, които имат нужния опит, които познават системата и същевременно по никакъв начин не са обременени с всички щети, които сме нанесли с агресията срещу съдебната система, могат да бъдат изключително полезни" – коментира Петков. Според него направеното до момента е показало неспособност на изпълнителната власт да организира дебат по проблема и затова предложенията срещат сериозен и аргументиран отпор. Той припомни, че АБВ писмено е предложила създаването на съвет, както и това, че още през януари партията е изразила позицията си дори и с внесени промени в Закон за изменение и допълнение на съдебната. Петков бе категоричен, че в Конституцията е записано какво точно е в прерогативите на Велико народно събрание и попита защо някои партии избягват това, като заяви, че АБВ няма да участват в погазване на закона.

Зам.-председателят на партията коментира и темата с референдумите, като каза, че въпросите не се поставят ясно. „Ние като партии, неправителствени организации и общество продължаваме да бягаме от въпроса какво разбираме под „мажоритарен вот". Вече показахме до какво извращение може да се стигне с мажоритарния вот – в 31 избирателни района, 31 мажоритарни вота. Това не е принцип, да не говорим, че има неравнопоставеност на отделните райони", каза Петков. Той припомни, че партията е предложила за праг за валидност на референдум да се приеме участие от 40 на сто на имащите право на глас. В понеделник след обяд АБВ ще проведе заседание на Националния политически съвет, на което ще се вземе решение каква ще е позицията на партията и как ще се гласува в парламента предложението за промени в съдебната реформа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай