Прокуратурата проверява кмета на Пловдив

Славчо иска оставката на Иван Тотев

Прокуратурата проверява кмета на Пловдив  | StandartNews.com

Пловдив. Пловдивската прокуратура е разпоредила проверка на публикации, съдържащи препратки към аудиозаписи от изказвания на кмета на Пловдив Иван Тотев, в които той обяснявал, че Общинският съвет на Пловдив вземал нарочно подготвени от градската управа незаконосъобразни решения.

Въпросният запис, който е с много лошо качество, бе разпространен първо от Дарик Радио и според медията е от партийно събрание на ГЕРБ, водено от Тотев, който е лидер на партията под тепетата.

В записа се чували изявления, че незаконните решения се гласували умишлено, за да бъдат връщани от областния управител Венцислав Каймаканов и така вината за нереализираните проекти да пада върху него. Имало и реплики от рода "изиграхме го" и "не ни е дразнител".

След изтеклата информация бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов поиска оставката на Тотев. Зад Атанасов със същото искане застанаха и останалите съветници от НИЕ в местния парламент. Това е обида към съветниците и компрометиране на институцията, коментират от НИЕ.

Коментарът на Славчо Атанасов е, че в демократичната история на Пловдив няма подобен случай, в който кмет и екипът му да внасят умишлено незаконосъобразни решения за гласуване, за да извличат политически дивиденти. По думите на градоначалника Иван Тотев става дума за манипулирани записи. Това са несериозни неща и няма да подам оставка, обяви Тотев.

По думите му на събрания хората си говорят всякакви неща, но конкретния запис е изваден от контекста, затова той няма да го коментира. Тотев категорично отрече да са подготвяни незаконосъобразни предложения за гласуване в местния парламент и припомни, че системата работи така, че има многостепенен контрол. В случай на незаконосъобразност, може да се реагира веднага.

Проверката на прокуратурата ще приключи до месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай