Проф. Вълчев: Депутатите да нямат имунитет освен в рамките на НС

Проф. Вълчев: Депутатите да нямат имунитет освен в рамките на НС | StandartNews.com

"За мен правилният подход е депутатите да нямат имунитет, извън случаите, когато в пленарна зала или въобще в рамките на органите на Народното събрание, изразяват мнение, изказват се, респективно гласуват. В останалото време те са едни нормални хора", каза проф. Даниел Вълчев - бивш министър на образованието, юрист и член на Движение „България на гражданите" пред БНР.

Според него парламентът ще свали имунитета на Волен Сидеров, тъй като той винаги го сваля, но в същността си депутатският имунитет служи да не се пречи на тяхната работа и да не се въздейства върху техните позиции.

По думите на Вълчев ако един човек извърши някакво престъпление, не тежко престъпление, например хулиганство, той вероятно ще бъде арестуван. "Въпросът ми е защо това да не се отнася за един народен представител? Той не е в Народното събрание, не е в качеството си на народен представител. Народните представители не ловят наркодилъри", каза още той.

Вълчев допуска, че все пак Сидеров може би е прав в едно – не навсякъде полицията безкористно се бори с това и други престъпления. "Но това ли е начинът?" - пита бившият министър на образованието

Проф. Вълчев не е сигурен дали действията на полицията спрямо Сидеров са били коректни: "Самият министър на вътрешните работи каза, че той всъщност не бил задържан. Аз не знам как точно се нарича, когато петима полицаи насилствено те вкарат в районното управление. Ако това не е задържане, не знам кое е задържане?".

Според юриста въпросът е с какви допълнителни права трябва да се ползват хората, които работят в официалните институции на България. "Българското Народно събрание е органът на законодателната власт и органът, който контролира изпълнителна власт. Това е неговото предназначение. Това не е конвент, който може да се меси във всичко и навсякъде в цялата страна", кава още той и допълва, че основната работа на народните представители трябва да е в парламента и комисиите. "Да, те трябва да ходят при своите избиратели, но това не е работа на държавата, това е тяхна работа, ако искат да бъдат преизбрани", каза още Въллчв.

Според него разпоредбата на чл. 70 от Конституцията за депутатския имунитет е съвсем привидна: "Тя не дава никаква гаранция срещу подобно нещо, защото с обикновено мнозинство може да се свали имунитет. Всяко мнозинство може да свали имунитета на всеки от опозицията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай