Проф. Бозуков запомнен с гъските и субсидиите

Очаква се да ревизира Плана за възстановяване и устойчивост с активното участие на бранша

Проф. Бозуков запомнен с гъските и субсидиите | StandartNews.com

Служебният министър на земеделието, храните и горите проф. Христо Бозуков за втори път ще приеме аграрното ведомство от сегашния министър в оставка Десислава Танева. За първи път това се случи през 2017 г. след оставката на кабинета Борисов 2.

ВИЖ ОЩЕ: Ето го служебния кабинет. Радев го назначи

Сред репликите, с които тогава бе запомнен, е "Гъските изядоха субсидиите по мярка 10”. Тя бе изречена след като стана ясно, че парите за агроекология и биопроизводство по Програмата за развитие на селските райони са похарчени само за 2 години, макар че ПРСР е предвидена да действа от 2014 до 2020 г. Това предизвика протести на биоземеделци и животновъди. Тогава професорът обясни, че 65 млн. евро от средствата на мярка 10 са отделени за опазване на защитени видове птици. "Иначе казано - гъските изядоха субсидиите", обясни проф. д-р Христо Бозуков, по време на пресконференция в министерството.

С влизането си в агроведомството проф. Бозуков поиска оставката на тогавашния шеф на фонд "Земеделие" Румен Порожанов и назначи на поста заместника му Живко Живков.Проф. Бозуков изнесе и данни за огромни заплати, получавани от чиновници в министерството, което бе повод за започване на чистка в агроведомството. Впоследствие бе обвинен за нея от предшественика си на министерския пост с редовен мандат Десислава Танева.

За двата месеца до изборите в областта на земеделието се очаква служебният министър да ревизира Плана за възстановяване и устойчивост, но този път с активното, а не формалното, като досега, участие на бранша. Приоритетите на правителството ще бъдат представени утре на официална церемония на „Дондуков” №2.Проф. Христо Бозуков започва научната си кариера през 1984 г. в Института по тютюн и тютюневи изделия, където от стажант, извървява пътя до агроном и стига поста на директор на научното звено. През 2013 г. проф. Бозуков е назначен за директор на Селскостопанската академия (ССА) и я управлява до 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай