Проф. Антоанета Христова: Гълъб Донев вероятно ще е точен изпълнител

Трябва да се направи редовен кабинет на всяка цена, иначе идва темата за президентска република

Проф. Антоанета Христова: Гълъб Донев вероятно ще е точен изпълнител | StandartNews.com
  • Проевропейска коалиция може да има с ДПС, имиджът им е изключително променен, казва проф. Антоанета Христова, политически психолог в специално интервю за вестник СТАНДАРТ
  • Борисов може да прости изчегъртването, но не и избирателите му
  • Радев преформатира БСП за една бъдеща своя перспектива
  • Партиите ще скочат срещу Радев само ако служебният вътрешен министър започне да се държи като Рашков
  • ПП и ДБ са едно и могат да се вземат. Манолова, Бабикян и Хаджигенов не им трябват
  • Трябва да се направи редовен кабинет на всяка цена, иначе идва темата за президентска република

 

- Проф. Христова, каква е характеристиката на служебното правителство и какво послание дава с него президентът Румен Радев?

- Основната характеристика на служебното правителство е, че то изразява интересите, целите и лидерството на президента. То изпълнява функциите не просто да подготви провеждането на избори, но има задачи, които отговарят на целеполагането на Радев. Първо, да разчисти терена и да минимизира шансовете за успех на политически партии и техни лидери, които според него са пречка за него и за интересите на страната. Например, той стоеше зад проекта "Петков", който силно го разочарова и девалвира авторитета му. Президентът в момента се явява на поправителен и трябва да изчисти това, което е част от предишен неуспех.

От друга страна БСП и Корнелия Нинова са стара цел за президента. Аз много отдавна твърдя, че Радев се опитва да види себе си след втория мандат. Той ще бъде все още в силата си, с натрупан голям политически опит, ще е свикнал с политиката и тя ще го очаква. Затова допускам, че тъй като идентификацията му е с лявото, той се опитва да преструктурира и преформатира сегашното ляво за една бъдеща своя перспектива. В каква точно роля може да се яви - това е повече въпрос на тактика, отколкото на стратегия.

- Изглежда, че този екип на Министерски съвет е твърде насочен към социални политики, като имаме предвид премиера Гълъб Донев, вицепремиера Лазар Лазаров - хора с много голям опит в социалната политика. Така ли е?

- Не мисля, че са подбрани с тази цел. Правителството е насочено към лявото поле, съставено само от леви хора. Левите по принцип имат социалната политика като приоритет. Но не това е било водещо при избора, а личностите, лоялността към Румен Радев. Гълъб Донев от много години работи с Румен Радев. Освен това изглежда много балансиран и обран. Няма много рискове за поведение, което може да бъде изненада.

- Не напомня ли на Стефан Янев по някакъв начин?

- Нямат нищо общо. За Стефан Янев си личеше, че трудно обира собственото си мнение. Обираше го поради дисциплината, с която е свикнал от армията. И знаеше кой го е назначил - този вид подчинение на авторитета е характерно за военните. Но си пролича, че носи потискана  собствена позиция. Гълъб Донев ще бъде много по-спокоен. Той изглежда човек, който си знае мястото и е коректен изпълнител.

Министрите са подбрани на принципа на близост до президентството и на принципа да са изключително критични към досега управлявалата коалиция. Видяхме какво бе невербалното излъчване при предаването и приемането на властта. От страната на напускащите имаше формален опит да покажат, че няма драма - ние си отиваме, вие идвате, ние пак ще се върнем, опитаха да демонстрират олекотена, усмихната комуникация. Но не видях такова нещо от страна на нито един от служебното правителство. Погледите им бяха строги и неизлъчващи емоции.

- Една от най-важните задачи е овладяването на газовата криза. Какви са шансовете?

- Ние трябва да решим този проблем точно в месеците, когато ще правим избори. Но начело на КЕВР се върна един изключително опитен човек - Иван Иванов, на когото правителството ще разчита. Ако по някоя тема Радев и служебното правителство биха могли да проявят геополитическите си предпочитания, то това е именно темата за газа.

- Предизборната кампания напредна. Всички партии ще имат някакви опорки спрямо служебния кабинет. Как ги виждате?

- Най-ясната опорка ще бъде при БСП. Защото още през първия ден на служебния кабинет бе махнато едно от политическите назначения на БСП. Което означава, че войната, която започна много отдавна, става открита. Но аз почти не виждам полезен ход за БСП.  Държането до последно за властта беше нож с две остриета. И в момента острието е срещу тях.

Аз не вярвам другите политически сили да използват президента или служебното правителство като инструмент в кампанията. Но могат да го направят, ако примерно служебният вътрешен министър започне да се държи като Бойко Рашков. Ако това се случи, ще даде аргументи и на ГЕРБ-СДС, и на ДПС да скочат. И те ще имат пълното основание, тъй като сериозен удар са преживели много техни симпатизанти и кметове. Тези хора, които са били арестувани в деня на изборите, са унижени пред техните малки общности, пред които имат авторитет и трудно могат да го простят.

Иначе нито ПП, нито ДБ ще използват послания срещу Радев. Кирил Петков ще продължи да бъде атакуван. Да видим дали резултати от проверките срещу него ще излязат по време на служебното правителство. Проблемите с газа и цената му вече излязоха - Иван Иванов, който произлиза от Реформаторите и  ДСБ, много добър професионалист, ги каза. Като пукне и "Джемкорп" - случаят вече е даден на прокуратурата. Не трябва да се пренебрегва и проверката срещу Лена Бориславова за конфликт на интереси. Ако резултатите от проверките излязат по времето на служебното правителство, представители на ПП ще започнат да говорят срещу президента. Виждате ли каква сила сега държи той в ръцете си.

- Ще се получи ли коалиция между ДБ, ПП и малки партии като "Изправи се. БГ" и формацията на Мая Манолова? И какъв ще е успехът?

- По принцип коалициите залагат или на символично придаване на сила - както ГЕРБ се събра със СДС и на практика се обедини с лъвчето,  стратегически ход, който идентифицира ГЕРБ вдясно - или на гласове. А Мая Манолова, Бабикян, Хаджигенов  дават ли символ? Те участваха в протест преди 2 години и разбъркаха държавата. Донесоха символа на ковчезите. Сега повече плашат, отколкото да дават позитив като символ. Дават ли процент като брой хора, които ще гласуват за тях? Не дават и това. Тогава какъв е интересът на ПП и ДБ да ги вземат? В същото време ПП и ДБ са едно и могат да се вземат. Предполагам, че всяка от тях ще мине 4-процентовата бариера. Но имат по-голям интерес да се явят сами, за да могат да си знаят тежестта, когато си оформят отношенията. Предварителното им обединение ще предизвика скандали за листите.

- Има ли вероятност ГЕРБ и ПП да се съберат?

- Няма подадена ръка от ПП. Те ругаят и казват - "ще чегъртаме, тези са лоши, без Бойко Борисов". От гледна точка на психологията това е асоциално поведение, което показва липса на ориентация за време и място. С държанието си искат да кажат, че или са сигурни, че машините ще им изработят победа, защото те иначе не могат да победят, или са хора с асоциално поведение.

- Има ли вероятност ПП да станат токсични и около тях да се получи изолация?

- ПП и ДБ са партиите, които по логиката на политическия процес би трябвало да бъдат изолирани, защото управляваха до този момент. Тяхното управление не е успешно, независимо от внушенията на някои медии. Аз не правя разлика между ПП и ДБ.

За мен ПП, ДБ и БСП са една прекрасна коалиция. ДБ са либерали. Кирил Петков е тежък популист, но момичетата и момчетата в ПП са либерално настроени. ДСБ вече се е източило от истинските антикомунисти, там  също са либерали. Този Отечествен фронт, който бе направен срещу Борисов, измести смисъла на политиката, което разби България. Затова смятам, че тази псевдо-популистко-ляво-либерална маса е нормално да се събере в едно. Но да си определи ценностите. Ако е либерална - да е либерална. Да научи какво е либерализъм от ДПС.

- Тези 6 послания които Борисов даде - към кого бяха насочени?

- Борисов в момента не споменава партии. Той чертае политиките на ГЕРБ. Иска да изглежда като човек, който може да говори с всеки, споделящ тези политики. Хвърля стимул, за да види какви ще са реакциите - от една страна на политическите партии, а от друга - на избирателите. Това, което видя със сигурност е, че неговите избиратели не могат да понесат ПП и ДБ. Униженията, на които са били подложени и темата за изчегъртването към тях по места е приета много навътре. Борисов е човек, който лесно прощава в името на по-голямата цел. Но това не е така с избирателите му.

- Т.е. червената линия на ГЕРБ ще е по отношение на ПП и ДБ.

- Борисов не може да бъде с "Възраждане". Но в определени политики "Възраждане" може да го подкрепи, както и го прави. Но генерална коалиция не може да направи. Проевропейска коалиция може да има единствено с ДПС. Ако разговаряте с българите, ще видите, че имиджът на ДПС е изключително променен. Българите уважават ДПС за това, че защитават хората си, че се държат принципно. Смятат ги за професионалисти. Темата "Пеевски" не е тема на българина в момента. Разбира се, изключвам тези, които го развяват като предизборно знаме. ДПС има изключително добър имидж и в Европа. Това ги прави добри парньори, защото са прогнозируеми. Те си обучиха добре хората. ДПС се развива като стабилна и устойчива партия, която може да бъде прогнозируема. Това е добра индикация.

Но е много важно да се направи правителство, за да не излезе, че тази държава не може да има правителство. Защото ако това стане, тогава идва темата за президентската република. А България не е готова психологически да има президентска република. Аз не съм сигурна, че този парламент, чието качество пада все повече, е в състояние да изработи смислена Конституция, както след "промените". Тогава имаше много подготвени хора, истински конституционалисти, хора на каузата. Сега имаме нужда от обновяване, но кой е обновителят? Така че трябва да има правителство, даже и да е на малцинството, програмно, експертно, за определен период от време. Само да не е с ПП и ДБ, защото тогава ще се повтори всичко това, което ни се случи до момента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай