Приеха промени в Закона за ДАНС на първо четене

Приеха промени в Закона за ДАНС на първо четене | StandartNews.com

София. Народните представители приеха на първо четене законопроект за промени в Закона за ДАНС. Той бе внесен от Сергей Станишев и Лютви Местан. Президентът може да изисква и получава анализи от ръководителя на ДАНС по въпроси, свързани с отбраната и националната сигурност, предвиждат новите промени в закона.

За промените единодушно гласуваха 67 народни представители. Бе отхвърлен друг законопроект за рокади в ДАНС, внесен от Цветан Цветанов и група народни представители.

В мотивите на Сергей Станишев и Лютви Местан, които бяха внесени, се посочва, че със закона за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция „Национална сигурност" се е въвела нова разпоредба. Тя има за цел разширяване и конкретизиране на правомощията на държавния глава. „Въпреки така дефинираните цели се чуха редица експертни мнения, че текстът на новия член следва да се прецизира, за да не поражда съмнения за ограничаване на правомощията на президента. Президентът като държавен глава, олицетворяващ единството на нацията, трябва да бъде всестранно информиран по всички проблеми във връзка с възложените му от конституцията функции. Освен това, като възглавяващ КСНС той трябва задължително да разполага с информация от всички държавни органи и институции, свързана с отбраната и националната сигурност на страната", пише още в мотивите.

„Законът за изменение и допълнение на Закона за ДАНС, обнародван в „Държавен вестник" на 14 юни 2013 г., представлява безпрецедентен пример за нормотворчество, погазващ грубо и безпардонно както духа, така и буквата на Закона за нормативните актове. На 14 юни 2013 г., петък, за цялото българско общество станаха кристално ясни скритите мотиви за тази промяна: в деня на обнародването на променения закон българският премиер внесе в пленарна зала предложение за избирането на нов председател на агенцията, което бе гласувано за петнадесет минути, без предварително обсъждане, без дебати, под очевиден политически натиск и в нарушение на парламентарните процедури! Това всъщност показва, че цялата процедура по промените в закона за ДАНС е имала предназначението да обслужи политико-икономически интереси и в крайна сметка да „предложи" председателския стол на Агенцията на предварително определено лице – депутата Делян Пеевски. Всички мотиви, конкретни текстове, дебати и медийни изяви са имали за цел прикриването на този предначертан сценарий! С предлагания законопроект се възстановяват правните норми от Закона за ДАНС, които бяха в сила до злополучната промяна от 14 юни 2013 г. Парламентарната група на ПП ГЕРБ предлага чрез настоящия проект възстановяване на баланс, включително и относно процедурата за избор и назначаване на председателя на агенцията". Това пише в законопроекта, който бе внесен от Цветан Цветанов и група народни представители, но го отхвърлиха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай