Приеха на първо четене промени в Закона за СРС

Приеха на първо четене промени в Закона за СРС | StandartNews.com

София. Промените в Закона за специалните разузнавателни средства бяха приети на първо четене от народните представители на редовното заседанието на парламента.

Общо 163 народни представители участваха в гласуването. 90 от тях бяха „за", 67 гласуваха "против". Шест се "въздържаха".

С една година се отлага принципът на „финансовата обвързаност" на подслушванията в страната. Вместо да влезе в сила от 1 януари 2014 г., това ще стане през 2015 г.

Между първо и второ четене има три дни за отправяне на предложения от страна на депутатите.

Тябва да се изчисли колко точно струват отделните СРС-та, обясни Атанас Мерджанов от БСП по време на дебатите в парламента. За ефективното прилагане на принципа на финансовата обвързаност сега е да бъдат проведени достатъчно изследвания по остойностяването и необходимите финансови разчети за това какви средства трябва да бъдат планирани за използването и въвеждането на СРС-та", каза той.

От своя страна депутатът Веселин Вучков обясни, че отказът от принципа за финансова обвързаност дискредитира изцяло реформата в сектор "Сигурност", съобщава БНР.

"Изведохме СДОТО от МВР и направихме Държавна агенция "Технически операции". Увеличихме бюджета на това звено от 20 на 43 милиона лева. Създаваме нови административни звена без да се докосваме до съдържателната част на проблема", обясни той.

"За повече от шест месеца два пъти увеличение на използваните СРС-та от Държавната агенция "Национална сигурност". Бюджетът на ДАНС за следващата година бе увеличен с 27 милиона лева. Издръжката на ГДБОП в рамките на министерство на вътрешните работи през последните години беше около 20 милиона. За какво са необходими останалите седем милиона уважаеми дами и господа, дали това не е бюджета на специализираната дирекция "Технически операции" на ДАНС", коментира въпроса Красимир Ципов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай