Президентът вече чака предсрочни избори за НС

Въпросът вече не е "дали", а "кога" - по отношение на предсрочните избори, коментира президентът Румен Радев...

Президентът вече чака предсрочни избори за НС | StandartNews.com

Въпросът вече не е "дали", а "кога" - по отношение на предсрочните избори, коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос на отчетната пресконференция с вицепрезидента по повод втората годишнина от встъпването им в длъжност.

Той беше попитан кое е добре да се направи за страната и дали поддържа още тезата си, че в момента България няма нужда от предсрочни парламентарни избори, както и дали би подкрепил създаването на един нов политически проект.

От началото на мандата си следвам много ясно кредо - законност, справедливост и суверенитет и това е моята посока. Законността е алтернатива на произвола и лобизма, каза Радев. По думите му България затъва в институционална безпътица и утвърждаването на закона е първото нещо, което трябва да направим. Да пречупим корупцията, да си отвоюваме свободата на словото - защото виждате какво се случва с критиците на властта, да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост. А това всичкото започва с безкомпромисно прилагане на закона, заяви президентът.

Но за да имат, по думите му, такива предсрочни избори смисъл, трябва да имаме реформирани изборни правила, които да гарантират честни избори, да ни гарантират, че сами си избираме управниците. Радев посочи машинно гласуване, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, премахването на т.нар. втори протокол от секционните избирателни комисии, който е обект на манипулации, актуализация на избирателните списъци.

Нов политически проект

Дали бих подкрепил нов политически проект - да, ако той отстоява тези ценности и работи за модернизацията на България, отговори Радев на другия въпрос.

Преговорите за нов изтребител

Бутафорният конкурс за изтребителя извади порочния стил на управление на международната сцена.

Докато се кълнем в Европа, разчитаме на еврофондове и чакаме да ни пуснат в еврозоната, ние изхвърляме европейските участници в конкурса за нов боен самолет в разрез с процедурата, посочи той.

След провала на големите енергийни проекти  модернизацията на въоръжените сили засили убеждението, че България губи суверенитет и не е в състояние сама да вземе стратегически решения, коментира президентът.           

Държавният глава заяви още, че успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Не може да заглушим най-важните индикатори за качеството на живот и доверието в държавността - демографията и чуждестранните инвестиции, каза той.

Социално развитие

По думите му България не успява да развие своя най-ценен капитал - хората. Очакванията на обществото са за неотложни и всеобхватни  спасителни мерки, за повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот и за излизане от демографската безпътица, коментира Румен Радев.

Тази цел е обречена, ако не извършим най-важното - радикална промяна на политическата среда и на стила на управление, заяви той. Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбвани, сенчест и олигархичен бизнес от почтено предприемачество, посочи държавният глава.

Контрол над интересите на политиците

Механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включват не само формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат, имат ли свързани и подставени лица за скрито придобиване на фирми, активи, имоти и сметки у нас и в чужбина, смята Румен Радев.

Той отбеляза, че за да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това преминава през възмездието.

Апелирам към КПКОНПИ,  прокуратурата, МВР и службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта, в потенциални зависимости между политици, собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки и потенциални подставени лица, заяви Румен Радев. Управляващият елит трябва да реши въпроса за ускореното икономическо и социално развитие на страната. Който иска да управлява, трябва да предложи високообразовани, компетентни и почтени хора, мотивирани да работят в полза на обществото, посочи президентът.

Съвет на старейшини към президента

Формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти, съобщи президентът Румен Радев. Съветът ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната, информира Радев. Съставът на Съвета ще бъде обявен идните дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай