Президентът: Югоизточна Европа да разгърне големия си потенциал

Президентът: Югоизточна Европа да разгърне големия си потенциал | StandartNews.com

Регионът на Югоизточна Европа има днес значителни шансове да разгърне и реализира големия си потенциал. Големите икономики ще разпознаят тази историческа възможност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва днес заедно с канцлера на ФРГ Ангела Меркел и с президента на Френската република (2007-2012 г.) Никола Саркози във Форум на германския семеен бизнес – една от най-представителните срещи на предприемачите във Федерална република Германия. На форума, в който участват собственици на над 400 от най-големите семейни компании във ФРГ, държавният глава направи изказване на тема „България и Югоизточна Европа: икономически и геополитически предизвикателства и перспективи". Семейните компании в Германия произвеждат близо 90%от БВП на страната. Сред тях са Даймлер, БМВ, Бош и др.

Държавният глава подчерта, че никога досега държавите от Балканите не са били толкова тясно свързани с останалите европейски страни и никога досега сътрудничеството и добросъседството не са били толкова решаващ двигател на позитивното развитие. „Всички страни на Балканите се стремят към икономическо и демократично развитие и са обединени от идеята, че европейската перспектива няма алтернатива", заяви още президентът Плевнелиев. Държавният глава призова за неотслабващ ангажимент на ЕС към европейската интеграция в Югоизточна Европа, „защото е от решаващо значение за стабилността в региона. „Важно е Европа своевременно да припознае и надгради потенциала на региона. Моето послание към вас е: използвайте този потенциал", подчерта още Росен Плевнелиев.

По думите на президента увеличаването на германските инвестиции на Балканите е от стратегическо значение както за държавите в региона, така и за стабилността в Европа. През последните десет години преките германски инвестиции в Югоизточна Европа са се увеличили шест пъти, а годишният търговски обмен между ФРГ и региона се е увеличил трикратно и достига 53 милиарда евро. „Търговският обмен между България и Германия за последните десет години се е увеличил седем пъти. Бизнесът се възползва и печели от новооткрития потенциал, както и от многообразието на нашите региони", заяви държавният глава. Росен Плевнелиев съобщи, че в скоро време се очакват в България да пристигнат няколко германски бизнес делегации.

Президентът призова да не се допуска нов опит за разделяне и изграждане на стени между държавите на Балканите, които отново да бъдат поставени в центъра на геополитически интереси. „Нашето опасение е, че политиката на „велики сили" създава опасност от незачитане волята на народите. Това може да доведе до нови състояния на нестабилност. Историята ни учи, че Европа най-лесно се дестабилизира през Балканите. Затова Европейският съюз вече не би трябвало да гледа на Югоизточна Европа като на периферия, а като център на европейската политика", подчерта президентът. Държавният глава беше категоричен, че влошаването на средата за сигурност в Европа, вследствие на кризите в Украйна и Близкия Изток и свързаните с тях увеличени миграционни потоци, изискват общ подход и обединяване на усилията на европейските държави.

Росен Плевнелиев призова европейските държави да работят и за възстановяване на доверието на гражданите в способността на Европейския съюз да се противопостави на посланията на популизма и национализма, породени от днешните икономически трудности. „Евроскептицизмът, антиевропейската реторика и безразличието са огромна заплаха за европейската интеграция", категоричен беше президентът. Българският държавен глава призова Европа „да се събуди, защото днес пишем повече бюрократични правила, отколкото история. Ако спрем да правим история, някой друг ще я направи вместо нас".

Пред участниците във форума държавният глава заяви, че предизвикателствата пред европейските държави са много, но пред обединена Европа има и изключителни перспективи. „Единствено заедно ще постигнем сериозен напредък. Прогресът означава качество и устойчивост, основани на общите ни ценности", подчерта още в изказването си президентът Росен Плевнелиев.

„България е държава, която провежда дълбоки реформи в ключови сектори. Най-важното е, че страната демонстрира своята воля за промяна, един процес, свързан с много усилия", заяви по време на форума канцлерът на ФРГ Ангела Меркел. Тя беше категорична, че усилията на българските институции са „забелязани" и Европа трябва да ги подкрепи. „Вече видяхме положителния ефект от този тип реформи в Испания, Португалия и Ирландия. Затова правим всичко възможно да насърчим и подкрепим България по този път. Без реформи не могат да бъдат създавани работни места и няма икономически растеж. Работим прекрасно с България и смятаме, че сега е правилният момент да задълбочим още повече нашето сътрудничество", заяви още канцлерът Ангела Меркел.

По-късно днес президентът Росен Плевнелиев ще проведе срещи с представители на деловите среди в Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай