Президентът: Народът на Ботев и Левски не трябва да е корумпиран

Президентът: Народът на Ботев и Левски не трябва да е корумпиран  | StandartNews.com

Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на форума „Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическа корупция в България".

„Аз не искам България да бъде идентифицирана с корупцията - нужен е не компромис, а консенсус за борбата с нея", обясни той, цитиран от бТВ.

В ден първи от своя мандат казах, че не бива да се заблуждаваме, че с лекота ще превъзмогнем корупцията, но този път трябва да се извърви, подчерта той.

„Правителството днес постигна определен успех в корупционния натиск, но нивото на корупция остава високо", смята Плевнелиев.

Според президента, в завладяната държава се установява частен контрол върху правоприлагащите органи, а корупционните практики имат и международна проекция например в енергийната зависимост.

На форума форума „Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическа корупция в България" бе представен доклада за оценка на корупцията, в който се разглеждат равнището на корупцията и развитието на антикорупционните стратегии и политики през 2015-2016 г. Участие в него взеха министрите Румяна Бъчварова, Екатерина Захариева, Меглена Кунева, председателят на ВКС Лозан Панов и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай