Премиерът ясен, битката - за шеф на БНБ

Още три ключови поста на масата за преговори

Премиерът ясен,  битката - за  шеф на БНБ | StandartNews.com

Голямата битка по време на партийните консултации ще е не за премиер, а за още три ключови поста в държавата с прилично дълъг мандат, научи "Стандарт".

Името на министър-председателя е ясно, но до връчването на мандата за кабинет няма да бъде съобщено. Позицията на партията на Слави Трифонов по този въпрос е категорична. Премиерът няма да бъде повод за партийни договорки. 

Това обаче не означава, че партиите ще отидат с празни папки и без кандидатури на разговорите си с "Има такъв народ". Заедно с политиките, които трябва да бъдат приоритет за държавата, партиите на промяната ще сложат на масата за обсъждане овакантените места в финансовия, енергийния и правосъдния сектор.

Най-сериозна ще е битката за управител на БНБ. Предложението за започване на процедурата бе внесено от "Има такъв народ" още в края на миналото Народно събрание, но времето не стигна, за да се задейства. В четвъртък шефът на парламента Ива Митева обяви вакантните високи постове в държавата, като припомни, че едно от тях е именно гуверньорът на централната банка.

Ще повтори ли Димитър Радев мандата си е въпрос както на политически договорки, така и на лично негово решение, предвид факта, че приключва успешен мандат, в който бе стабилизирана банковата система след фалита на КТБ, а освен това България влезе в чакалнята на еврозоната. 

Решението на Димитър Радев до голяма степен ще зависи и от имената на новите подуправители, чийто мандат изтича заедно с неговия. 

На дневен ред е още кандидатура за председател на Комисията по енергийно и водно регулиране. Иван Иванов от месеци е с изтекъл мандат. Наследникът му ще има ключово значение. Той ще трябва да тушира започналото вече общественото напрежение заради постъпването на газ, ток, парно и вода. 

По време на партийните консултации със сигурност ще стане въпрос и за още два ключови поста - шеф на инспектората на ВСС и зам.-началник на Националното бюро за контрол на СРС-ата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай