Премиерът Янев: Държавата разследва трагедиите и помага

Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране срещу ковид

Премиерът Янев: Държавата разследва трагедиите и помага | StandartNews.com

В интервю за БНТ тази сутрин служебният премиер Стефан Янев коментира най-важните събития в страната от последните дни, както и предизвикателствата, пред които вече втори мандат служебното правителство е изправено в продължение на много месеци.

Държавата трябва да разследва трагедията на АМ "Струма" по най-добрия начин, за да се извадят изводи и да се направят поуки, които да ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще време, каза Янев по отношение на катастрофата убила 45 души - граждани на Северна Македония.

По думите на министър-председателя специалистите, които се занимават с това разследване, са много по-опитни и са по-подготвени. "Нека да ги изчакаме те да си свършат работата", призова той.

"Защо автобусът е преминал границата без необходимите документи за международен превоз на пътници - това трябва да кажат разследващите. Следствието ще си свърши работата. Когато влезем в подробности, трябва да знаем какъв тип документи се изискват според международните правила. Аз не знам това", призна Янев в коментар по най-болната тема, а именно че "Гранична полиция" и митничарите не са си свършили работата.

Що се отнася до трагедията със загиналите при пожар в с. Рояк възрастни хора, Янев каза, че това, което дължим на живите и на роднините и на близките на тези хора да намерят някакво упование, че тази непреодолима загуба води до конкретни действия и решения, които в бъдеще да имат практики и процедури, предпазващи от подобни събития и подобни трагедии.

Янев съобщи, че държавата вече помага на засегнатите от пожара в Рояк. "Непосредствено, което сме направили, независимо че този тип заведения са проверявани, включително това лято, разпоредени са нови проверки по отношение на МВР, по отношение на тяхната безопасност, и от Министерството на труда и социалната политика от гледна точка на условията", заяви още той.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите. Измененията ще бъдат предложени на новото 47-о Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ "Хемус", които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това според Янев означава, че зеленият сертификат работи.

Масовото тестване на малките ученици също дава резултат, заяви Янев. Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Повечето граждани са достатъчно мъдри и зрели, за да преценят дали това е принуда или начин да мислят за здравето си и за близките си, каза още Янев.

Според него здравният министър Стойчо Кацаров полага необходимите усилия и екипът му прави необходимото, за да се справи относително добре.

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че президентът Румен Радев нито веднъж не се е намесил пряко в работата на правителството. Ето защо членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет.

Янев каза, че към момента никой не е говорил с него за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай