Премиерът каза какви бонуси се готвят при втора игла

Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите, каза Стефан Янев

Премиерът каза какви бонуси се готвят при втора игла | StandartNews.com

“Служебният кабинет ще подготви пакет от потенциално добри законодателни промени, който ще бъде предоставен на 46-ия парламент… Очаква се официалното предаване на Националния план за възстановяване да се случи до края на юли. През следващата седмица Министерството на здравеопазването ще представи план за реакция, ако COVID ситуацията у нас се влоши… В бюджета има пари, но те са в пера, от които не могат да се правят социални плащания и развиване на политики, важни от социална гледна точка”, това заяви пред БНР служебният премиер Стефан Янев. 

Премиерът увери, че служебното правителство работи в рамките на закона, за да ограничи максимално купуването и продаването на гласове за предстоящите на 11 юли парламентарни избори.

“Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията. Правим всичко по силите си да го минимизираме и да предоставим увереност на хората, че техният вот е отишъл там, където те са пожелали. Когато обществото види, че неговите изконни права се защитават, независимо дали този феномен ще бъде ограничен, или ще бъде спрян, то ще оцени усилията”, каза той.

Янев  вижда в българския политически живот неангажираност на хората. 

“Политическото представителство е в криза. Има и лидерска криза. Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите. Гражданското общество трябва да е водещо – партиите да следват хората, а не обратното. Очакването ми за следващото Народно събрание е да има такъв тип говорене. Взаимодействието между партиите и гражданското общество е ключът към всяко управление. Отчуждението между властта и хората трябва да се преодолее”. 

Стефан Янев каза още, че е бил поразен от завареното положение, според него картината не е добра и българите нямат представа какво се е случвало през последните години.

“Винаги сме знаели, че нещо не е както трябва, сега виждаме пълния размер. Не се опитваме да правим пълна ревизия. Не бързаме да демонстрираме нещо, което не е довършено. Има документи, които вече са дадени на прокуратурата, може би ще има и други”, добави той. 

Янев поясни, че отношенията между изпълнителната власт и съдебната система са институционални. 

“Институционалният подход е спазен. Какви са действията на съдебната система, не коментираме, защото съдебното решение се изпълнява, не се коментира”. 

Той бе категоричен, че в момента имаме надпартийно правителство.

“В работата ни не е имало партиен натиск откъдето и да било. Ако новият парламент реши, че този тип надпартийно управление е възможно, това е въпрос и изкуство на самия парламент да създаде необходимия инструментариум това да се случи”. 

За бюджета Янев коментира, че в него има пари, но те са в пера, от които не могат да се правят социални плащания и развиване на политики, важни от социална гледна точка. 

“С постановление взехме почти 500 млн. лева от “Автомагистрали” и ги пренасочихме към централния бюджет, като започва преразпределението им – мерките за медиците, за пенсионерите, за мярката 60/40″. 

Министерството на здравеопазването работи по план за реакция, ако ситуацията с коронавируса у нас се промени. Планът ще бъде представен през следващата седмица, като фокус в него ще бъде ваксинацията като единственият начин за смекчаване на тежки последици от нова вълна. 

“Обсъжда се възможността при ваксиниране с втора игла на ваксинирания да се дават ваучери… Възможно е да сме изправени пред риска да бракуваме ваксини”. 

Стефан Янев изрази надежда, че до края на следващата седмица философията на Националния план за възстановяване ще бъде представена в Брюксел, след което ще има обществено обсъждане. Очаква се официалното предаване на плана да се случи до края на юли. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай