Премиерът: Няма да толерираме прояви на расизъм

Премиерът: Няма да толерираме прояви на расизъм | StandartNews.com

София. Проявата на расизъм е напълно чужда на българската национална традиция. Тя не е в основата на българския дух. Това заяви премиерът Марин Райков на заседание на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси (НССЕИВ), който се провежда в сградата на Министерския съвет.

В минутите преди Райков да влезе в Гранитна зала, ромски музикален състав озвучаваше сградата на Министерски съвет, предаде Фокус.

По думите на премиера – „ромският въпрос не е само български въпрос, но и европейски, като тази тема има отношение към един широк кръг от проблеми, свързани с начина, по който ние възприемаме тези, които са различни.

„Българският народ не трябва да ингорира проблемите с етническите етноси. Ние трябва да ги решим, защото нямаме какво да делим, и нерешаването на кризите на доверието на всички български граждани води до отслабването на нашата нация”, отбеляза Марин Райков.

В период на социална криза, един от големите проблеми е именно този с общуването на отделните етнически общности.

„В този труден момент малцинствените групи са най-уязвими, защото, когато един човек бъде доведен до „просешка тояга”, най-лесно е да я размаха срещу съседа и срещу този, който е различен”, подчерта министър-председателят и призова институциите да не го допускат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай