Преговори от София до Брюксел за Кристалина

Преговори от София до Брюксел за Кристалина | StandartNews.com

Орешарски я подкрепи, започват консултации за официална номинация

Тежки преговори за поста върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността текат от Брюксел до София. В сряда вечерта държавните и правителствени ръководители на 28-те държави не успяха да изберат кандидатура за поста. Политиците заседаваха до 2,00 часа сутринта българско време, за да определят кой ще стане външен министър на Европейския съюз и кой председател на Европейския съвет.

Българският премиер Пламен Орешарски съобщи, че застава зад кандидатурата на Кристалина Георгиева. "Аз ще я подкрепя и ще направя всичко, което зависи от мен, да бъде и номинирана", отсече той. От друга страна обаче, лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев настоя, че постът е гарантиран за европейските социалисти. "От разговорите разбрах, че предстои сложна дискусия в няколко разреза - освен персонални кандидатури очевидно високите постове ще се разпределят и по политически семейства в Европейския съюз", коментира Орешарски, като все пак подчерта, че Кристалина има шанс за позицията. "Ако изгубим тази битка, ще се борим за добър ресор, независимо кой е българският еврокомисар, като не изключвам и г-жа Георгиева", допусна той.

Днес в Брюксел по едно и също време бяха Сергей Станишев, който бе на среща на ПЕС, и лидерът на опозицията Бойко Борисов, който разговаря със съпартийците си от ЕНП, както и премиерът Пламен Орешарски, който пък имаше среща с новия шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Самият Борисов коментира, че е пределно ясно, че кандидатурата ни трябва да е на Кристалина. "Ясно е, че Кристалина Георгиева трябва да бъде номинирана за комисар по въпросите на външната политика на Европейския съюз, тъй като ГЕРБ победи категорично на парламентарните избори, победи на евроизборите, първа политическа сила е и нашият кандидат трябва да бъде", отсече той. И заяви, че тя е "най-уважаваният български политик в момента". Борисов посочи още, че Юнкер много добре знае на какви симпатии се радва Георгиева в България.

В крайна сметка обаче политическите договорки между ПЕС и ЕНП са блокирали, засега, избирането на хора за висшите постове.

От думите на Орешарски стана ясно, че преговорите у нас продължават и поясни, че ще направи консултации с партиите, за да бъде излъчена официална номинация. "Добре е те да се проведат до края на месеца", поясни премиерът, тъй като Юнкер поискал номинациите да бъдат предоставени до 30 юли. Той изтъкна още, че е хубаво еврокомисарят да бъде номиниран от редовно правителство, а следващото такова ще се формира едва след средата на октомври, когато вече ще е късно. Следващото заседание, на което постовете трябва да бъдат разпределени, е на 30 август.
Междувременно късно в сряда вечерта, след като позицията на премиера за Кристалина бе разпространена от медиите, социалните мрежи Facebook и Twitter бяха буквално залети от приповдигнати постове на хора, убедени, че Георгиева ще бъде втори мандат еврокомисар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай