Вторник,

Правосъдното ведомство ще плаща парите на партиите

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Партийната субсидия остава 8 лева на глас, но вече няма да се плаща от финансовото министерство,  а от правосъдното. Това става ясно от проекта за бюджета за 2021 година, с който всяка година се гласува и този текст от закона за партиите.

Сумите ще идват от бюджета на правосъдното ведомството, вместо директно от държавния бюджет. Ако парите на правосъдието свършат, то тогава МС ще има право да превежда допълнителни трансфери, за да покрие разликата, съобщи агенция „Монитор”.

Преди година гръмна скандалът с надвзетите субсидии, които партиите имаха възможност да върнат накуп или на вноски, които да им се приспадат. Срокът за това е краят на 2020 година. След това връщането трябва да става по „общия ред“. Сега в закона са записали, че това ще става от НАП. Това на практика означава, че данъчните ще събират от партиите останалите суми. С предишни промени в закона заради извънредното положение и епидемията партиите бяха освободени от това задължение. Данните за това колко още дължат партиите, качени на сайта на финансовото министерство, показват, че остават още около 1,5 млн. лева. Общата сума, която партиите трябваше да върнат бе над 14,4 млн. лева, като по-големите формации го направиха почти веднага.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички