Правителството дава 100 млн. лв. допълнително за общините

Правителството дава 100 млн. лв. допълнително за общините | StandartNews.com

Велико Търново. Общините ще получат 100 млн. лв. допълнително през следващата година, каза във Велико Търново министърът на финансите Петър Чобанов. Средства ще бъдат разпределени за изравнителната субсидия, в която е включена издръжката на общинските администрации, както и за субсидиране на капиталовите разходи. Субсидията за снегопочистване ще бъде увеличена защото в малките общини се оказвало че парите за тази дейност не достигат. Предвидени са и пари за ремонт на пътища. 20 млн. лв. от сумата щели да бъдат формирана от собствените приходи на общините, а останалите 80 млн. лв. от държавния бюджет.

„За една година е налице успокоение на бизнес средата, а това означава, че е време за инвестиране", каза след срещата с бизнеса министър Чобанов. Той посочи, че представителите на бизнеса са дали добра оценка за работата си с Приходната агенция, но все още междуфирмената задлъжнялост е 1,6 млрд. лв. които са реално събираеми дългове. Във финансовото министерство няма нова програма за пенсионната реформа. Обсъждат се само мерки във връзка с препоръките на Европейската комисия за вдигане на възрастта за пенсиониране, каза във Велико Търново министърът на финансите Петър Чобанов. Коментарът му бе по повод на разпространена информация в медиите, че след 2021 г. мъжете и жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират на 65-годишна възраст. Как точно ще изглежда пенсионната реформа у нас и как ще расте пенсионната възраст ще стане ясно най-рано в средата на годината.

Във Велико Търново министърът на финансите Петър Чобанов и главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Димо Спасов се срещнаха с представители на бизнеса и представиха възможностите на банката за кредитиране на малкия и средния бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай