Прадядото на Валентин Касабов бил ковчежник на Левски

Прадядото на Валентин Касабов бил ковчежник на Левски | StandartNews.com

Валентин Касабов ненавижда клишетата и фалша. Готов е да се бие до последна капка кръв, за да защити позицията си и правото на избор. Болезненото му чувство за справедливост обаче е неговата ахилесова пета. Щом заподозре неправда или лъжа, на мига освирепява. Думите му оставят следи като от куршуми. Всъщност каквото и да се каже за Валентин Касабов, все няма да е достатъчно, за да опише сложния му характер.

Той е силен индивидуалист, биткаджия и живо олицетворение на Ботевата максима "силно да любиш и мразиш". Колегите му в общинския съвет на Бургас не веднъж са изпитвали на гърба си изпепеляващия му гняв. Острият му като бръснач ум и хапливият език са най-силните му оръжия. За никого не е тайна, че Касабов е тежката артилерия на СКАТ и НФСБ. Той е един от тримата съпредседатели на патриотичната партия и дясната ръка на лидера й Валери Симеонов. Непокорният му нрав избуява още в ученическите години. С чувство за хумор си спомня как в девети клас му намаляват поведението, защото го хванали да целува момиче. Защитава статута си на "черната овца" с нови щуротии. Всеки ден влиза в гимназията, катерейки се по гръмоотвода до третия етаж. Това бил единственият начин да избегне досадния "фейсконтрол" на входната врата и да запази дългата си коса. Касабов е роден в семейство на лекари. Очакванията на родителите му са да продължи фамилната традиция в медицината. Но бунтарският му дух го води към журналистиката. Завършва българска филология и става главен редактор на първия опозиционен вестник "Бряг". По-старите бургазлии помнят Касабов като един от основателите на СДС в морския град. Скоро обаче напуска с гръм и трясък и вестника, и синята партия, отвратен от вътрешнопартийните интриги. Назначението му като зам. главен редактор на в. "Черно море юг" се оказва съдбоносно. Професията го среща с красивата журналистка Катя, която скоро след това приема фамилията Касабова. Любовта им от пръв поглед е последвана от брак, който продължава вече 20 години. Катя, която днес е гл. редактор на "Флагман", е единствената жена, успяла да опитоми буйния нрав на Валентин, но само донякъде. В средата на 90-те Касабов слага точка на вестникарството, за да оглави новинарския отдел на първата ефирна телевизия в България "Рент Тв". Автор и водещ е на култовото публицистично предаване "Паралакс". Именно с него става популярен в "СКАТ". Бъдещият депутат е известен като най-свирепия разследващ журналист. В предаванията си е разплитал скандални схеми на корупция и зависимости на политици. Бунтарския дух Касабов е наследил от двамата си дядовци. По майчина линия е праправнук на поп Стамат Стаматов от Малко Търново, съратник на Левски и негов комитетски ковчежник.

Дядо му по бащина линия пък е легендарният полковник Добри Касабов, който прави решаващия пробив в Унгарските Алпи през зимата на 1945 г. и пресреща войските на ген. Джордж Патън. За храбростта си е награден с най-големия руски орден за военни заслуги "Ал. Невски", а правителството на СССР изстрелва в негова чест 20 топовни салюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай