Порожанов: След 20 дни започва изплащането на гарантираните депозити от КТБ

Порожанов: След 20 дни започва изплащането на гарантираните депозити от КТБ | StandartNews.com

София. След като днес БНБ се е произнесла, текат 20-те дни и ще започне плащането на гарантираните депозити на вложителите в КТБ. Това заяви служебният финансов министър Румен Порожанов по време на закрито заседание на бюджетната комисия.

„Фондът знаете с какъв ресурс разполага. Останалите средства са заложени в актуализацията. Коментирахме го с колегите, че те ще бъдат изплатени или чрез гаранция към фонда, или чрез директен заем от централния бюджет. Така че ресурсът от 3.6 млрд. лева за плащания, които да стартират 20 дни след отнемането на лиценза като процедура, няма да има проблем", каза той по повод това дали има достатъчно средства за изплащане на депозитите.

Самата актуализация на бюджета е необходима, за да се даде картбланш на централния бюджет да направи трансфер при необходимост, ако не стана с гаранция към гаранционния фонд. Така ще да могат да бъдат платени всички пари", каза още Порожанов.

Самата актуализация ще даде тази възможност и не е необходимо да се изчаква да наберем допълнителния ресурс, който ни трябва, изтъкна той. „След като бъдещият министър на финансите има възможността да направи необходимите попълнения във фискалния резерв, няма да има проблем да осигури на секундата средствата. В момента нивата на фискалния резерв отново са 8.8 милиарда лева, така че необходимите пари ги има, за да се даде ликвиден ресурс на гаранционния фонд. Няма как да не започне изплащането", каза още Румен Порожанов.

По-рано от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) съобщиха, че от 4 декември ще започне изплащането на гарантираните влогове на вложителите в КТБ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай