Попова не подкрепя исканията за оставка на правителството

Попова не подкрепя исканията за оставка на правителството | StandartNews.com

София. Вицепрезидентът Маргарита Попова не споделя исканията за оставка на правителството и смята, че с общи усилия може да бъде преодоляно разделението в обществото, което бе предизвикано от протестите в страната. От нейно интервю пред „Преса" става ясно, че позицията й се различава от държавния глава Росен Плевнелиев, който подкрепи антиправителствените протести и обяви, че изборите са единствения възможен изход от кризата, в която се намира страната ни в момента.

"Протестиращите искат стабилност, почтеност, повече възможности за удовлетвореност в личния живот. И властта трябва да ги чуе. В същото време и хората трябва да се заслушат във властта. Този момент е важен и нужен", казва Попова по повод демонстрациите в страната, които продължават повече от два месеца.

Парламентарните избори са легитимни и процедурата за провеждането им е призната и от Конституционния съд, напомня вицепрезидентът. "Това означава, че българските граждани трябва да израснат на висотата да чуят избраните от тях политически представители. Трябва по демократичен начин да поставяме исканията си - индивидуално или чрез различни представители, за да можем задружно да решим най-важните проблеми", продължава Попова. Тя е категорична, че оставката е "политическо искане, което всеки може да артикулира", но по-важни са последствията след нея.

Маргарита Попова е против евентуално участие на България във военна намеса в Сирия, става ясно от интервюто. По този въпрос тя също се разминава с мнението на президента, но обяснява, че има "нещо неразбрано" в неговата теза. Стандарт нюз припомня, че миналата седмица Росен Плевнелиев заяви, че оценява ситуацията в Сирия като Барак Обама. Ден по-рано той каза, че атаката с химическо оръжие в страната е престъпление срещу човечеството и е решен на военен удар.

"Доколкото аз разбрах неговата позиция съвпадала с тази на президента Обама за това, че трябва да бъде наказано използването на химическо оръжие, и то много строго. До тази степен той прогласи, че има съвпадение на позициите", обяснява Попова. Двамата с президента дискутират въпросите по националната сигурност и външната политика. Тя обаче винаги изразява своето становище, а държавният глава сам преценява позицията си, категорична е Попова. „Хората не могат да мислят еднакво и не могат да се изразяват с една и съща лексика. Моят глас против войната е добавка към респекта и авторитета на институцията, създава стабилност и доверие в нея", казва вицепрезидентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай