Политолог с тежка присъда за Радев

Той взе страна, като вдигна юмрука, каза Огнян Минчев

Политолог с тежка присъда за Радев | StandartNews.com

Политологът проф. Огнян Минчев с осномание смята, че президентът Румен Радев е трябвало да бъде основният посредник за справяне с политическата криза в България.

"Настоящата ситуация, в която може да не бъдат довършени важни за държавата задачи, не е паднала от небето.

Тя бе произведена от тези основни политически фракции, които днес доминират политическия дебат, включително от президента Радев, който не изигра ролята си, а именно - по време на криза да е основен посредник и да изгради предпоставките за преодоляване на кризата и за създаване на ново управление.

Той взе страна, вдигна юмрук и на практика създаде условията за това в момента да няма никакъв център на властта в България", коментира Минчев в предаването "Лице в лице" по БТВ.

"Радев трябваше още от самото начало на протестите, не казвам, че няма право да подкрепи протеста, но трябваше да излезе в роля не на лидер на протеста и то на радикален лидер, който с юмрук го повежда, а трябваше да излезе в ролята на институционален лидер, чиято основна роля е да посредничи.

Трябваше да отиде до тогавашната власт и да каже, че хората на улицата имат легитимни искания, че те трябва да бъдат чути, трябваше да направи различни формати на преговори, ако се наложи дори да призове за по-ранно оттегляне на тогавашното правителство.

Така както правеха Желю Желев, Петър Стоянов, Росен Плевнелиев. Те са много различни като личности и постижения, но това е ролята на президента по време на криза", каза още професорът.

"Ако изборите са 2 в 1 рискът е за президента, заради това, че ще се смесят мотивациите на всеки един отделен избирател за това кого той подкрепя да бъде част от следващия парламент и кого той подкрепя като следащия президент на страната. Радев с право се притеснява от това смесване, което може да излезе както в негова полза, така и в негова вреда", заяви Минчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай