Политолог с лоши новини за Борисов

Говори Първан Симеонов

Политолог с лоши новини за Борисов | StandartNews.com

"Очертава се сблъсък между прогресисти и консерватори в България. Не съм сигурен, че някой ще има надмощие. От едната страна са ПП и ДБ от другата – ГЕРБ, ДПС, БСП. Едни 100 000 гласа се решават в последния момент".

Това заяви политологът Първан Симеонов предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

"ПП и ДБ вероятно вървят към общо явяване на изборите. Те целят психологическо предимство, в социологическите проучвания те вероятно ще излязат преди ГЕРБ. От своя страна „Възраждане” се надяват да се разрастват, те събират и подписи за референдум. И Слави Трифонов събира подписи за президентска република – това е друга линия на радикализация", каза политологът.

Той вижда и отражение на международното положение в тази ситуация. "Страшно много зависи развитието на тези условия от развитието на войната в Украйна. Руснаците целят да си отцепят Донбас заедно със сухопътния коридор към Крим. Западът търси решаващ прелом на бойното поле и това може да ескалира войната. Ако ескалира войната, българите ще гласуват благоразумно. Това ще доведе до по-консервативно гласуване – на по-бодър вот могат да разчитат силите на консервативното – ГЕРБ, ДПС, БВ и БСП", каза Симеонов.  

Той запита какво ще правят политиците, ако и на предстоящите избори завършат на паритет – "ПП и ДБ страшно много разчитат на сражението с ГЕРБ, за да се мобилизират. Ако те направят конструкция, може да има правителство. Ако не направят някоя глупост, те могат да вземат София", смята политологът. 

Първан Симеонов определи като наивност вдигането на ветото за начало на преговорите за РСМ за еврочленство. "Случаят с пребития секретар на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков може да накара много хора да изтрезнеят", каза той.

„България сбърка генерално, че в първите години на създаването на Република Северна Македония нямаше политика на икономически и културни връзки, минава от крайност в крайност – едва ли не ядрения бутон с ветото. Ядреният бутон го дръпнахме под външен натиск – липсата на дългосрочна премислена политика”, обясни той.

„България е слаба от към национални политики. Част от интелигенцията в България отрича националния интерес и патриотизма като легитимно понятие. Днешният свят ни учи на едно – трябва да бъдеш силен, да си готов да отстояваш своята свобода и независимост”, смята политологът.

Относно най-новите скандали, той заяви: „Скандалът Nexo не мисля, че ще се отрази много. Ще има комуникационна контра. Българският политически процес до такава степен е стигнал на ожесточено противопоставяне между прозападните прогресисти и балканските консерватори, че те не слушат другия, слушат само себе си”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай