Петък,

Политическият фронт: Плаващи пясъци и неяснота

От: СТАНДАРТ -
248
Политическият фронт: Плаващи пясъци и неяснота
A
A
A

Плаващи пясъци и пълна неяснота. Така социологът Боряна Димитрова, шеф на „Алфа Рисърч” описа политическата ситуация в момента. Преди ден агенцията й представи ново проучване, според което, ако изборите бяха сега, в народното събрание се класират 6 партии. За втори път Алфа Рисърч” напомпва подкрепата за Слави, Мая Манолова и градската десница, представяйки ги като сигурни и важни участници в новия парламент. Според данните от допитването ГЕРБ е първа, но разликата между нея и БСП е една около процент, на трето място е „Има такъв народ” на Слави Трифонов. Следват ДПС, Демократична България и Изправисе. бг като патриоти, вече без „Атака“, се оказват на границата за влизате в НС.

Ако изборите са сега парламентът ще бъде доста шарен, но той ще бъде шарен когато и да са изборите – предсрочни или редовни, коментира Боряна Димитрова пред бТВ.

Първи по личен рейтинг според проучването е Слави Трифонов. Следва го Мая Манолова. Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Христо Иванов се нареждат трети, четвърти и пети.

„Проучването показва, че имаме нестабилни нагласи – малко плаващи пясъци по поредица от показатели, включително и електоралните нагласи. Изходът е дълбоко неясен и това създава тази несигурност в електоралните нагласи“, каза още Димитрова. Според нея много различни са политическите сили. „Ако за ГЕРБ и БСП обществото има своите представи, знае кои са им лицата и лидерите, то има и тотално неизвестни. За “Има такъв народ“ не знаем каква програма и какво лице ще има“, посочи Димитрова. По думите й това важи и за фигурата на Мая Манолова, но според проучването лидерите на двете най-неясни политически сили имат най-голям политически рейтинг.

„Имали сме и друг път лица, които се втурват на политическата сцена – те събират върху себе си фокуса на очакванията, после обаче идва отрезвяването в реалното политическо действие“, коментира Боряна Димитрова.  И каза, че подкрепата за партията може да не стигне тази на лидера.

„При „Има такъв народ“ степента на мобилизация е много по-ниска отколкото при други партии. Търсят се нови политически лица, този рейтинг е отражение на това“, смята Боряна Димитрова.

Проучването на „Алфа Рисърч” показва огромното разделение в обществото ни. Половина българи подкрепят протестите, останалите – не.

44 % от запитаните искат необходима незабавна оставка на правителството и предсрочни избори. Останалите не искат избори. Почти 25% смятат, че може да бъде съставен нов кабинет в рамките на този мандат. 31% подкрепят мандат на Бойко Борисов до край.

„Протестите започнаха със силна демократична и модернизационна заявка, но по начина, по който се развиха те дадоха тласък на популистко – леви проекти. Това, което е голямото предизвикателство е дали ще се появи силна алтернатива на ГЕРБ от дясно“, отбеляза Боряна Димитрова. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички