Четвъртък,

Подготвят среща на Станишев с Обама

От: Failed to load user -
Подготвят среща на Станишев с Обама
A
A
A

София. Делегация на Партията на европейските социалисти (ПЕС), водена от Сергей Станишев, заминава за САЩ през ноември. Организаторите на визитата договарят среща на соцлидера и на шефа на Европейския парламент Мартин Шулц с президента Барак Обама.

Вече се подготвя и графикът за четиридневните срещи с висши функционери на Демократическата партия отвъд Океана, посочват от "Позитано" 20.

Станишев вече имаше една среща с Обама, докато беше премиер. Тя се състоя в Прага през април 2009 г. по време на срещата на високо равнище между ЕС и САЩ.

Повод за посещението на европейските социалисти в САЩ са предстоящите догодина избори за депутати в Европейския парламент. За левицата в Европа победа в Брюксел ключова. Вече стана ясно, че Мартин Шулц ще е най-вероятният кандидат на левицата за шеф на Европейската комисия. Евентуална среща с Обама ще бъде добър знак за добрите перспективи за добро сътрудничество между Европа и САЩ в света, ако ПЕС спечелят изборите.

Гореща международна програма предстои на лидера на ПЕС още от първите дни на новия политически сезон. Станишев има да наваксва, тъй като заради парламентарните избори отложи много от ангажиментите си по линия на Партията на европейските социалисти.

От септември до ноември той е ангажиран с изборите в Германия и Норвегия, смятани за ключови за евросоциалистите. В същия период ще се проведат и конгресите на съпартийците им от Лейбъристката партия във Великобритания, както и на датските социалисти.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички