Почва голямото драскане на имена в БСП

692-ма социалисти се борят за пленума

Почва голямото драскане на имена в БСП | StandartNews.com

Започва голямото тайно гласуване на Национален съвет на БСП. 692-ма социалисти ще се борят за място в пленума. Те се състезават за 113 изборни места, реши червеният конгрес. Вотът се забави, защото са нужни часове за копирането на бюлетините.

Отделно 114 млади социалисти ще се борят за 37 места в Националния съвет. Уставът на БСП казва, че 20% от планума трябва да са социалисти под 35 години.

Новият Национален съвет ще е от 185 души, стана ясно след отчета на комисията за предложения на новия състав, който се разглежда на закрито заседание на конгреса. 35 от членовете на пленума са делегирани представители на областните структури. По право влизат лидерите на Младежкото обединение, на жените и на ветераните.

Бившият соцлидер Михаил Миков се оттегли от битката за съвета. По-рано днес той отказа да седне до Нинова и да участва в ръководството на конгреса.

До 20 ч. видинските социалисти още не бяха излъчили своя делегиран представител. Партийната организация е разцепена, воюва и е дала две кандидатури, но комисията не ги прие и поиска ново делегатско събрание и ново гласуване.

Битката за пленума е голямата интрига на конгреса. Нинова ще се опита да изчисти всички хора от вътрешната опозиция, тя пък от своя страна ще се бори за максимален брой свои хора, за да бламира решенията на председателката. Съветът утвърждава оперативната политика на БСП, определя водачите на листи.

Очаква се тайния вот, който в от времето на Жан Виденов социалистите наричат Нощта на дългите химикалки, да продължи до сутринта.

"Каквото посеем тази вечер и през нощта, това ще жънем и занапред", предупреди Георги Пирински Нинова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай