Плевнелиев: Съединението прави силата

Плевнелиев: Съединението прави силата | StandartNews.com

Пловдив. Датата 6 септември 1885 година с право се нарежда сред онези знакови дни в националния ни календар, които винаги ще ни обединяват и вдъхновяват в усилията ни да изградим и съхраним свободна, обединена и демократична България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в тържествената заря-проверка в Пловдив по случай 129-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

В словото си на площад „Съединение" в града президентът отбеляза, че преди 129 години нашите предци са били водени от „едничкото желание да видят родината си единна". „Те, обединени в стремежа да съградят държава, достойна да реди собствените си дела, загърбиха личните си амбиции и спокойствие, противопоставиха се на Великите сили", заяви президентът. По думите на Росен Плевнелиев, с обединението и делата си българите са показали „политическа зрялост, железен характер и най-вече синовна отговорност към интересите на несправедливо разделената тогава българска нация".

„Съединението на Княжество България с Източна Румелия е първият самостоятелен държавнически акт, с който народът ни доказа преди 129 години, че младото българско княжество заслужава своето достойно място на картата на света", заяви президентът. Държавният глава отбеляза и „блестящите битки на бойното поле и важните победи на дипломатическата маса", които са белязали обединението на разпокъсаните от Берлинския договор земи, населявани с българи. „Цената, която плати младото княжество, за да защити постигнатото, бяха свидните жертви, паднали във войната на генералите срещу капитаните. Нека днес сведем глава и пред техния подвиг", заяви в словото си президентът.

Държавният глава призова във времена на изпитания никога да не забравяме, че „Съединението прави силата" и, че ние самите сме творци на собственото си бъдеще. „Уроците по родолюбие от решителните дни на 1885 година ни карат основателно да се гордеем, че сме народ силен и смел", заяви президентът.

„Ако потърсим съвременните измерения на българското обединение, можем да ги открием в светлите примери на гражданска доблест, на човешка взаимопомощ", заяви президентът и изтъкна „човещината и грижата за ближния", която българите показаха в природните бедствия, сполетели страната ни. „Вярвам, че ако нашите предци можеха да видят стореното от хилядите доброволци, да усетят съпричастността на целия ни народ с изпадналите в беда, щяха да разберат, че техният пример е намерил добра почва във времето", категоричен беше държавният глава.

Във връзка с предизборната кампания президентът призовава кандидатите, които ще участват в нея, да не разделят и да не противопоставят гражданите, да не дестабилизират държавността и икономиката, а да работят за доверие и за развитие. Росен Плевнелиев апелира за честност към обществото и открито посочване на проблемите и предложения за решаването им. „България е една и трябва да работим за нея посветено, със сърце и душа, като надградим доброто, а лошото подобрим", заяви още президентът Плевнелиев.

По-рано държавният глава разгледа в Регионалния исторически музей в Пловдив изложбата „Светът на Яворов", посветена на 100-годишнината от смъртта на поета революционер. Президентът прие почетния военен строй и поднесе венец пред паметника на Съединението.

Държавният глава поздрави кмета на града Иван Тотев по повод избирането на Пловдив за Европейска столица на културата за 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай