Плевнелиев прие принц Едуард и поиска младите да бъдат активни

Плевнелиев прие принц Едуард и поиска младите да бъдат активни | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев прие днес в резиденция "Лозенец" в столицата Техни Кралски Височества принц Едуард, граф на Уесекс, и съпругата му принцеса Софи, информира пресслужбата на президентството. Членовете на британското кралско семейство са на официално посещение в България по покана на държавния глава, за да се запознаят с практиката у нас в превенцията на изоставянето на деца, развитието на приемната грижа и социалното включване на деца и младежи, живеещи в специализирани институции, както и за да споделят британския опит в тези сфери. Визитата на Техни кралски височества е и част от международната благотворителна и социално-ориентирана дейност на британското кралско семейство.

Президентската институция ще продължи да подкрепя инициативите, които създават възможности младите хора да бъдат активна част от обществото, подчерта по време на срещата президентът Росен Плевнелиев. От 2009 г. досега близо 1 400 деца са изведени от специализирани институции и настанени в защитени жилища и България има за цел да завърши успешно този процес през следващите 15 години. "Това е инициатива, която не се изчерпва със закриването на специализирани институции, а отразява разбирането на българската държава, че превенцията на изоставянето на деца се основава на политики за намаляване на бедността и създаването на възможности за реално социално включване", заяви президентът. Достъпът до качествено образование и здравеопазване за деца и младежи в риск от бедност е от ключово значение за постигането на устойчиви резултати, отбеляза още държавният глава.

Росен Плевнелиев запозна Техни Кралски Височества с инициативите на президентската институция „Българската Коледа" и „Подкрепи една мечта", насочени към подпомагане на лечението на болни деца, както и в подкрепа на социалната реализация на младежи, завършили средното си образование и напускащи специализираните институции.

Отпадането на трудовите ограничения за български граждани във Великобритания, както и възможностите за насърчаване на двустранното икономическото сътрудничество също бяха обсъдени по време на срещата.

Утре принц Едуард и принцеса Софи ще посетят Първа Акушеро-гинекологична болница в столицата, както и Центъра за обществена подкрепа „Св. София'' и ще разговарят с приемни семейства. По-късно през деня принц Едуард ще присъства на демонстрация на скаутски умения на участници в Международната награда на херцога на Единбург, а принцеса Софи ще посети в Южния парк детската площадка „Азбукари", адаптирана за игра и обучение на деца с увреждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай