Плевнелиев превел $ 259 хил. на офшорка

Ако няма извършена услуга – да плати налозите у нас, препоръчват данъчните

Плевнелиев превел $ 259 хил. на офшорка | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев е избягвал плащането на данъци в България, като е осъществявал сделки и е превеждал пари на офшорки в Кипър през 1999 г. Това става ясно от документите, които в понеделник вечерта публикува сайтът silnabulgaria.com. "Стандарт" съобщи за появата им, но не разказа подробно съдържанието им. Причината е, че не бе ясно дали са достоверни.

След проверка юристи потвърдиха в сряда, че материалите отговарят на всички изисквания за бизнес документация. Лицата, които са ги подписали, съществуват и заемат посочените в договорите позиции.

Междувременно вчера на редакционните пощи на няколко медии се появиха нови документи с още подробности за сделките на Плевнелиев. Става въпрос за становище от Териториална данъчна дирекция в София, подразделение "Средец", изпратено до "Линдер-Ирис Имобилен" ООД, представлявано от Росен Плевнелиев. То е с изходящ номер от 6 март 2000 г. От документа се изяснява, че за 259 хил. долара, преведени на фирма "Белингам Дивелопментс" - Кипър, за предоставяне на технически услуги няма нужда да се плащат данъци в България. Причината е, че формално са налице основанията за прилагане на споразумението за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО).

Тези възнаграждения за технически услуги попадат в обхвата на спогодбата и подлежат на облагане в Кипър. Данъчните обаче предупреждават, че ако бъдеща данъчна ревизия установи, че не е осъществена реална услуга от кипърската фирма, то за тази сума (259 000 долара) българската фирма трябва да плати данък печалба в България. "Белингам Дивелопментс" е предоставяла услуги на "Линднер", чиито управител тогава е бил Росен Плевнелиев.

Има съмнение, че "Белингам" също е свързана с президента. Връзката е адвокатът Джордж Кириу, който от една страна, представлява "Белингам", а от друга, е упълномощен от Плевнелиев заедно с бившата съпруга на сегашния държавен глава Вероника - да управлява и офшорната фирма "Инокс Мениджмънт".

Освен това двете компании са регистрирани на един и същи адрес. Ако през 2000 г. президентът е извършвал нарушения на данъчното ни законодателство, той няма как да бъде санкциониран, тъй като давността отдавна е изтекла, коментираха юристи. Не е ясно обаче дали изобщо е декларирал сделките си с офшорни компании, доколко е морално да се използват вратички в законодателството, за да се избягва плащането на данъци в България.

"Компроматни войни", коментира прессекретариатът на държавния глава завчера. В специална позиция до медиите "Дондуков" 2 заяви, че не отговарят на истината твърденията за нарушаване на закона и "източване на фирма "Линднер" с 1 млн. долара". "Доходите и имуществото на Росен Плевнелиев и на неговото семейство са публично известни и достъпни на интернет страницата на Сметната палата от първия ден, в който той заема публична длъжност", каза още от Президентството.

TV7: Проверявали го през 2000 г.

Данъчни са проверявали Росен Плевнелиев за връзки с офшорка още през 2000 г., сочи разследване на TV7. Тогава НАП-Средец в София е правила ревизия на Плевнелиев, че източва пари към офшорка. Става дума за "Билингам Дивелпмент", регистрирана на един и същи адрес с "Инокс Мениджмънт". От новите документи, изпратени до редакционните мейли, се разбира, че данъчните в столичния район "Средец" са направили ревизия на дъщерната фирма на "Линднер", управлявана от Плевнелиев, заради съмнение за източване на дружеството чрез "Билингам Дивелпмент", съобщи bNews. Според сайта данъчните недвусмислено казали на фирмата, че няма никакъв резултат от кипърската "Билингам", на която е превела 259 000.

"Линднер": „Държим на доброто си име"

Фирма "Линднер" е международна публична компания с 50-годишна история, която оперира в десетки страни по целия свят. Доброто име на фирмата, част от която е бил г-н Плевнелиев, е от ключово значение за нашия успех. Ние не бихме искали то да бъде замесвано в каквито и да е неверни твърдения или действия, уронващи престижа на компанията.

Маските да паднат, иска Сергей

Маските да паднат и всички данни за частни икономически интереси, включително и за офшорни фирми на български граждани да станат публични и достъпни за обществото. Това призова соцлидерът Сергей Станишев в парламента вчера. Цялата ни държава, всички институции са проядени от частни интереси, които се маскират зад обществените нужди, това е процес, вървял отдавна, достигна своя апогей през последните четири години по време на управлението на ГЕРБ, смята лидерът на БСП. Той настоя да се поиска информация за всички български граждани, които имат офшорни сметки и тя да бъде публично оповестена. Ден по-рано соцлидерът настоя прокуратурата да провери дали документите за Плевнелиев са истински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай