Плевнелиев: Няма да бавя мандата за ГЕРБ

В четвъртък Плевнелиев дава консултации на всички

Плевнелиев: Няма да бавя мандата за ГЕРБ | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев насрочи за 23 май консултациите за редовно правителство. Държавният глава обеща в първото си слово, че няма да бави връчването на мандата на партията, спечелила най-голям брой гласове на вота - ГЕРБ. Плевнелиев призова за отговорност от страна на политиците и бързо съставяне на правителство. Преди да излъчат кабинет, депутатите трябва да приемат декларация за основните приоритети на 42-рото Народно събрание.

Според държавния глава народните представители трябва да се съобразят със стратегията 20/20, която е почти готова, да продължат да водят политика към Европейския съюз и НАТО, да отстояват приемането ни в Шенген, спазването на валутния борд и макроикономическа стабилност, както и да следват политика за запазване на доходите, заетостта и пенсиите.

Депутатите от новия парламент задължително трябва да се обявят срещу екстремизма, ксенофобията, расизма и антисемитизма, посъветва Плевнелиев. Той препоръча на депутатите да включат представители на гражданското общество при взимането на решения за важни политики, за да не останат гражданите с впечатления за задкулисни сделки.

Не е важно дали правителството е ляво, центристко или дясно, а да е ефективно и да взима решения, категоричен бе Плевнелиев. Като основни задачи пред новия парламент той постави реформите в секторите на енергетиката, администрацията, електронното правителство, както и мерки за привличане на инвестиции и подпомагане на малките и средни предприятия.

Президентът обаче бе категоричен, че не той ще бъде автор на управленската програма и пожела успех на депутатите в бъдещата им работа.

Минути преди речта на Плевнелиев депутатите от 42-рото Народно събрание се заклеха да служат на България, повтаряйки думите на най-възрастния народен представител и временен председател на парламента - Стефан Данаилов. Депутатите изслушаха на крака химна на България, но групата на Атака не уважи химна на Европейския съюз и предпочете да седне на парламентарните бланки за разлика от представителите на останалите политически сили, служебния кабинет, президента и патриарх Неофит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай