Плевнелиев казва за втори мандат в края на юни

Плевнелиев казва за втори мандат в края на юни | StandartNews.com

Държавният глава Росен Плевнелиев излезе с позиция по повод апела на ДСБ да бъде издигнат за поста повторно. 

"Президентът е основен конституционен гарант за външнополитическата ориентация на страната, отбранителната способност на армията и опазването на съдебната власт от политически вмешателства. Днешният български президент е пример за успешно справяне с тези предизвикателства.
Призоваваме всички политически сили, които заявяват проевропейска ориентация, да преодолеят партийните страсти и да се обединят и подкрепят неговата кандидатура като независим кандидат и гарант на геополитическите приоритети на България", обяви партията след среща на Националното ръководство.

Реакцията на държавния глава не закъсня. Пресцентърът му разпространи позиция, от която става ясно, че Плевнелиев ще оповести лично дали ще се бори за втори мандат на "Дондуков"2 - това ще се случи в края на месец юни. Ето и пълния текст на президентството:

"Президентът Росен Плевнелиев е в последната година на един динамичен и пълноценен мандат. Той спечели изборите като кандидат на Политическа партия ГЕРБ. Държавният глава е поел ангажимент пред българския народ, че ще оповести своето решение дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни. Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава. Разпространеното днес изявление на ръководството на една политическа партия не е съгласувано с него.

Президентът Плевнелиев от първия си ден в политиката е бил последователен гарант на евроатлантическата ориентация на България и това ще остане така и в бъдеще."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай